'De overheid bepaalt dat leerlingen de eindtermen pas op het einde van de eerste graad moeten halen', zegt topvrouw Raymonda Verdyck (GO!). 'Wij adviseren om die volle twee jaar te gebruiken om leerlingen naar de eindmeet te brengen.' Enkel bij uitzondering zal de klassenraad nog kunnen ingrijpen. 'Als de problemen echt te groot zijn, bestaan er nog schakelmogelijkheden tijdens het jaar', verklaart Verdyck.

Vorig schooljaar kregen 1.412 leerlingen een C-attest na het eerste middelbaar. 'Het nadeel van zittenblijven is dat die leerlingen ook die dingen opnieuw moeten leren die ze wel al onder de knie hebben', aldus Verdyck. 'Dat heeft een negatief effect op de motivatie van leerlingen.'

Het GO! benadrukt wel dat het scholen vrij staat om het advies al dan niet op te volgen.

'De overheid bepaalt dat leerlingen de eindtermen pas op het einde van de eerste graad moeten halen', zegt topvrouw Raymonda Verdyck (GO!). 'Wij adviseren om die volle twee jaar te gebruiken om leerlingen naar de eindmeet te brengen.' Enkel bij uitzondering zal de klassenraad nog kunnen ingrijpen. 'Als de problemen echt te groot zijn, bestaan er nog schakelmogelijkheden tijdens het jaar', verklaart Verdyck. Vorig schooljaar kregen 1.412 leerlingen een C-attest na het eerste middelbaar. 'Het nadeel van zittenblijven is dat die leerlingen ook die dingen opnieuw moeten leren die ze wel al onder de knie hebben', aldus Verdyck. 'Dat heeft een negatief effect op de motivatie van leerlingen.' Het GO! benadrukt wel dat het scholen vrij staat om het advies al dan niet op te volgen.