Nooit gebouwd ziekenhuis kostte al vijf miljoen euro

27/02/16 om 05:43 - Bijgewerkt om 05:42

Het Hasseltse Jessa Ziekenhuis moet 5 miljoen euro betalen voor nieuwbouwplannen die nooit zullen worden uitgevoerd. De dure contractbreuk met een consortium van architecten kostte intussen ook twee bestuurders hun post. Ze stapten zelf op.

Nooit gebouwd ziekenhuis kostte al vijf miljoen euro

Ziekenhuis © iStock

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Het Jessa Ziekenhuis, een fusie van het vroegere Virga Jesse- en het Salvator Ziekenhuis, werkt al vijf jaar aan plannen voor een gloednieuwe kliniek. De raad van bestuur besliste om die te bouwen op de Salvatorsite in Hasselt, maar de medische raad van het ziekenhuis wil een nieuw complex op de universiteitscampus van Diepenbeek. Die onenigheid escaleerde, tot de bestuurders Karel Peeters en Willem Descamps ontslag namen, nadat ze zich volgens sommigen schuldig hadden gemaakt aan onoordeelkundig bestuur.

Nieuw project

De nieuwe voorzitter, Nadja Vananroye, ook schepen en OCMW-voorzitter in Hasselt, moet nu puin ruimen. Het contract met het consortium van vier architectenbureaus werd verbroken. De facturen voor een totaal van 4,2 miljoen euro werden betaald. Daarbovenop moest ook nog een schadevergoeding van 800.000 euro worden neergeteld, wegens stopzetting van de overeenkomst. Er wordt nu een nieuw ziekenhuisbestuur samengesteld dat werk moet maken van een tweede nieuwbouwproject.

(Belga/RR)

Onze partners