Dat heeft commissaris-generaal Dirk Van Den Bulck maandag laten verstaan in De Ochtend op Radio 1.

De plotse stijging van het aantal asielzoekers liet zich in eerste instantie vooral voelen bij de Dienst Vreemdelingenzaken, die de kandidaat-vluchtelingen moet registreren en van 'bed, bad en brood' moet voorzien. Pas in de volgende fase komt het CGVS in beeld voor de beoordeling van hun situatie en het toekennen of afwijzen van bescherming.

Intussen voelt ook het CGVS volop de stijgende instroom. "Ook op het commissariaat-generaal is achterstand ontstaan en die zal nog groter worden", onderstreepte Van Den Bulck. In augustus werd al beslist om tot 120 extra medewerkers aan te nemen, die intussen in opleiding zijn. Maar als de instroom blijft schommelen tussen vier- en vijfduizend mensen per maand of meer, "dan is het duidelijk dat er nood is aan nog bijkomende versterking", waarschuwt de commissaris-generaal.

Voorlopig zijn er nog altijd mensen die binnen de drie maanden na hun asielaanvraag antwoord krijgen. Maar anderen zullen beduidend langer moeten wachten, aldus nog Van Den Bulck. "Afhankelijk van de instroom en de versterking zou dat kunnen oplopen tot meer dan een jaar" voor sommige groepen.

(Belga/JH)

Dat heeft commissaris-generaal Dirk Van Den Bulck maandag laten verstaan in De Ochtend op Radio 1. De plotse stijging van het aantal asielzoekers liet zich in eerste instantie vooral voelen bij de Dienst Vreemdelingenzaken, die de kandidaat-vluchtelingen moet registreren en van 'bed, bad en brood' moet voorzien. Pas in de volgende fase komt het CGVS in beeld voor de beoordeling van hun situatie en het toekennen of afwijzen van bescherming. Intussen voelt ook het CGVS volop de stijgende instroom. "Ook op het commissariaat-generaal is achterstand ontstaan en die zal nog groter worden", onderstreepte Van Den Bulck. In augustus werd al beslist om tot 120 extra medewerkers aan te nemen, die intussen in opleiding zijn. Maar als de instroom blijft schommelen tussen vier- en vijfduizend mensen per maand of meer, "dan is het duidelijk dat er nood is aan nog bijkomende versterking", waarschuwt de commissaris-generaal. Voorlopig zijn er nog altijd mensen die binnen de drie maanden na hun asielaanvraag antwoord krijgen. Maar anderen zullen beduidend langer moeten wachten, aldus nog Van Den Bulck. "Afhankelijk van de instroom en de versterking zou dat kunnen oplopen tot meer dan een jaar" voor sommige groepen. (Belga/JH)