‘Nonchalant’ personeel kerncentrale Tihange krijgt extra opleiding

Brand in de kerncentrale van Tihange. © Belga

Het FANC schorst vier werknemers, laat al het personeel heropleiden en stelt proces-verbaal op na opeenvolgende incidenten in de kerncentrale in Tihange.

Door verschillende incidenten op korte tijd moet al het personeel van de kerncentrale in Tihange van het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) verplicht een opleiding volgen om de veiligheidscultuur te verbeteren.

Van vier personeelsleden, zowel technici als ingenieurs, werd de ‘habilitatie’ afgenomen. “Dat is zoals een rijbewijs dat wordt ingetrokken, waardoor de personen de kerncentrale niet langer mogen aansturen zolang ze niet na opleidingen en examens hebben kunnen bewijzen dat ze de veiligheidsprincipes voldoende onder de knie hebben”, zegt FANC-woordvoerder Nele Scheerlinck.

Meer fouten dan normaal

“We constateren dat er de laatste tijd meer vermijdbare fouten dan normaal gebeuren, te wijten aan een zekere nonchalance. Die zaken gaan geen kernongeval veroorzaken, maar zijn bedoeld om het risico te beperken als er iets zou fout gaan. We willen hiermee Electrabel een krachtig signaal geven zodat men zich herpakt”, klinkt het bij het FANC.

Uitbater Electrabel heeft naar aanleiding van de incidenten een actieplan moeten opstellen, dat intussen door het FANC werd goedgekeurd. “Het initiatief moet van hen komen. Als de situatie niet verbetert, dan kunnen we, als het echt noodzakelijk is, op termijn beslissen om de centrale stil te leggen tot er beterschap is”, zegt Scheerlinck.

“Zo was er bijvoorbeeld een incident met een isolatieklep. Men had een test gedaan, en nadien was het onduidelijk of de klep open of dicht stond. Men was vergeten dat in het logboek te schrijven, waardoor de volgende ploeg het ook niet meer wist”, aldus Scheerlinck. “In normale omstandigheden maakt het niet uit of zo’n klep open of dicht staat, maar als er in de centrale een ongeval gebeurt, dan moet ze dichtstaan om de verspreiding van radioactiviteit tegen te gaan.”

Volgens Scheerlinck gaat het om een inbreuk op het principe van ‘defence-in-depth’, een principe waarmee het samengaan van maatregelen en voorzieningen de veiligheid zo veel als mogelijk moeten waarborgen. Volgens het FANC gaat het om zowat vijf tot tien incidenten in de laatste zes weken.

“In elk bedrijf gebeuren incidenten, en ook in een groot bedrijf zoals de kerncentrale van Tihange, maar nu waren het er meer. Het is ons nu vooral van belang dat de veiligheidscultuur doordringt en dat de situatie verbetert”.

Volgens Scheerlinck zijn de te volgen procedures soms zeer uitgebreid, maar zijn ze er met een reden.

Proces-verbaal

De inspecteurs van het FANC hebben na de reeks incidenten een proces-verbaal opgesteld en dat overgemaakt aan het parket van Hoei. Daar zal men moeten uitmaken of men tot strafrechtelijke vervolging overgaat. Bij het FANC overweegt men wel sterk een administratieve boete – van enkele duizenden euro – mocht er geen vervolging komen. Het is overigens de eerste keer dat het FANC een proces-verbaal opstelt over de manier van uitbaten van een kerncentrale.

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content