Enkele duizenden werknemers uit de non-profitsector hebben vrijdag in Brussel betoogd op initiatief van de chistelijke bediendenvakbond LBC-NVK en het FOV, dat de belangen van het socio-cultureel volwassenenwerk in Vlaanderen behartigt.

De manifestatie ging om 10 uur van start en trok onder meer naar het kabinet van Vlaams begrotingsminister Philippe Muyters en naar het Martelaarsplein, de zetel van de Vlaamse regering. Er was sprake van een 4.500-tal deelnemers.

De betogers eisten onder meer onderhandelingen over een nieuw sociaal akkoord voor de sector. Eind december loopt het huidige vijfjarenakkoord af voor de non-profitsector, die in Vlaanderen de welzijns-, gezins- en zorgsector omvat.

De vakbonden stuurden reeds in februari hun eisenbundel naar de
Vlaamse regering, maar ze klagen aan dat er negen maanden later van onderhandelingen nog steeds geen sprake is.

De manifestatie was ook gericht tegen de besparingsmaatregelen van de Vlaamse regering in de socio-culturele sector, die erover klaagt dat dat zonder overleg gebeurde.

Een vakbondsdelegatie werd vrijdag ontvangen door vijf ministers van de Vlaamse regering. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen benadrukte achteraf dat in het nieuwe vijfjarenplan in een eerste fase maatregelen komen die de kwaliteit van het non-profitwerk moeten verhogen, zoals meer omkadering, opleidingen en vorming.

Pas vanaf 2013 is er volgens de minister ruimte voor meer koopkrachtmaatregelen. De vakbonden verklaarden na afloop van het onderhoud niet echt tevreden te zijn.

Enkele duizenden werknemers uit de non-profitsector hebben vrijdag in Brussel betoogd op initiatief van de chistelijke bediendenvakbond LBC-NVK en het FOV, dat de belangen van het socio-cultureel volwassenenwerk in Vlaanderen behartigt. De manifestatie ging om 10 uur van start en trok onder meer naar het kabinet van Vlaams begrotingsminister Philippe Muyters en naar het Martelaarsplein, de zetel van de Vlaamse regering. Er was sprake van een 4.500-tal deelnemers. De betogers eisten onder meer onderhandelingen over een nieuw sociaal akkoord voor de sector. Eind december loopt het huidige vijfjarenakkoord af voor de non-profitsector, die in Vlaanderen de welzijns-, gezins- en zorgsector omvat.De vakbonden stuurden reeds in februari hun eisenbundel naar de Vlaamse regering, maar ze klagen aan dat er negen maanden later van onderhandelingen nog steeds geen sprake is. De manifestatie was ook gericht tegen de besparingsmaatregelen van de Vlaamse regering in de socio-culturele sector, die erover klaagt dat dat zonder overleg gebeurde.Een vakbondsdelegatie werd vrijdag ontvangen door vijf ministers van de Vlaamse regering. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen benadrukte achteraf dat in het nieuwe vijfjarenplan in een eerste fase maatregelen komen die de kwaliteit van het non-profitwerk moeten verhogen, zoals meer omkadering, opleidingen en vorming. Pas vanaf 2013 is er volgens de minister ruimte voor meer koopkrachtmaatregelen. De vakbonden verklaarden na afloop van het onderhoud niet echt tevreden te zijn.