Meer dan 16.000 manifestanten uit de non-profit hebben de oproep van de vakbond gevolgd om te betogen in de straten van Brussel. Daarmee wilden ze de eisen van de sector kracht bijzetten.

De stoet, in groen, rood en blauw, vertrok rond 11u van de Koning Albert II-laan naar het Jubelpark. De politie sprak van 16.000 manifestanten, de bonden van 20.000.

De vakbonden eisen extra middelen voor de non-profitsector en meerjarige sociale akkoorden. "Wat de lonen betreft, is de non-profitsector het slechts af. Sinds 2001 was er op federaal niveau geen enkele loonsverhoging meer en toen bedroeg die slechts 1 procent. Op regionaal en gemeenschappelijk vlak is het nog erger", zegt Christian Masai van het BBTK.

"We zijn hier voor meedere dingen, voor betere werkvoorwaarden en een aangepast loon", aldus een deelneemster. "Vanuit Europa komt het bericht dat de automatische indexering van de lonen zou afgeschaft worden. Dat zou een ramp zijn".

Om 11.30 uur werd een delegatie van vakbondsvertegenwoordigers ontvangen door minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) en minister van Werk Joëlle Milquet (CDH). Volgens het BBTK zeiden de ministers een meerjarig sociaal akkoord te steunen, maar wezen ze ook op de algemene context en de huidige onzekere politieke situatie. (Belga)

Meer dan 16.000 manifestanten uit de non-profit hebben de oproep van de vakbond gevolgd om te betogen in de straten van Brussel. Daarmee wilden ze de eisen van de sector kracht bijzetten. De stoet, in groen, rood en blauw, vertrok rond 11u van de Koning Albert II-laan naar het Jubelpark. De politie sprak van 16.000 manifestanten, de bonden van 20.000. De vakbonden eisen extra middelen voor de non-profitsector en meerjarige sociale akkoorden. "Wat de lonen betreft, is de non-profitsector het slechts af. Sinds 2001 was er op federaal niveau geen enkele loonsverhoging meer en toen bedroeg die slechts 1 procent. Op regionaal en gemeenschappelijk vlak is het nog erger", zegt Christian Masai van het BBTK. "We zijn hier voor meedere dingen, voor betere werkvoorwaarden en een aangepast loon", aldus een deelneemster. "Vanuit Europa komt het bericht dat de automatische indexering van de lonen zou afgeschaft worden. Dat zou een ramp zijn". Om 11.30 uur werd een delegatie van vakbondsvertegenwoordigers ontvangen door minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) en minister van Werk Joëlle Milquet (CDH). Volgens het BBTK zeiden de ministers een meerjarig sociaal akkoord te steunen, maar wezen ze ook op de algemene context en de huidige onzekere politieke situatie. (Belga)