Er is een tekort aan beschikbare plaatsen in de kinderopvang in Vlaanderen. In Antwerpen is er maar voor één kind op de vier een plekje. Daarmee staat de stad helemaal onderaan. 'De tekorten zijn schrijnend', zegt Vlaams Parlementslid Mieke Vogels (Groen) in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Vogels kreeg de cijfers van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Uit de cijfers blijkt dat Antwerpen per 100 kinderen slechts 25,5 plaatsen heeft in de kinderopvang. Dat is minder dan de helft van Brugge, Leuven en Hasselt waar ze makkelijk 50 procent van de kinderen kunnen plaatsen.


'Het is heel slecht verdeeld', reageert Vogels. 'De steden met de meeste kansarmoede en het grootste aantal alleenstaande ouders, die de opvang het hardst nodig hebben, krijgen proportioneel het minste aantal plaatsen.'

Nabilla Ait Daoud (N-VA): 'Veel financiële steun van Vlaanderen nodig'

Antwerpen zit ook ver onder de zogenaamde Barcelonanorm, die stelt dat er opvang moet zijn voor minstens 33 procent van de kinderen onder de 3 jaar. In Antwerpen staan momenteel 3.000 kinderen op de wachtlijst van de stedelijke kinderopvang. 'Wij streven er naar om in deze legislatuur 1.800 extra plaatsen te creëren om alsnog de norm te halen, maar daarvoor hebben we veel financiële steun van Vlaanderen nodig', meldt het kabinet van de bevoegde schepen, Nabilla Ait Daoud (N-VA).

Volgens Vandeurzen voldoet Vlaanderen ruimschoots aan de doelstelling van Vlaanderen In Actie (VIA) en aan de Barcelonanorm, die stelt dat er opvang moet zijn voor minstens 33 procent van de kinderen onder de drie jaar. (Belga/SD)

Er is een tekort aan beschikbare plaatsen in de kinderopvang in Vlaanderen. In Antwerpen is er maar voor één kind op de vier een plekje. Daarmee staat de stad helemaal onderaan. 'De tekorten zijn schrijnend', zegt Vlaams Parlementslid Mieke Vogels (Groen) in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.Vogels kreeg de cijfers van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Uit de cijfers blijkt dat Antwerpen per 100 kinderen slechts 25,5 plaatsen heeft in de kinderopvang. Dat is minder dan de helft van Brugge, Leuven en Hasselt waar ze makkelijk 50 procent van de kinderen kunnen plaatsen.'Het is heel slecht verdeeld', reageert Vogels. 'De steden met de meeste kansarmoede en het grootste aantal alleenstaande ouders, die de opvang het hardst nodig hebben, krijgen proportioneel het minste aantal plaatsen.'Antwerpen zit ook ver onder de zogenaamde Barcelonanorm, die stelt dat er opvang moet zijn voor minstens 33 procent van de kinderen onder de 3 jaar. In Antwerpen staan momenteel 3.000 kinderen op de wachtlijst van de stedelijke kinderopvang. 'Wij streven er naar om in deze legislatuur 1.800 extra plaatsen te creëren om alsnog de norm te halen, maar daarvoor hebben we veel financiële steun van Vlaanderen nodig', meldt het kabinet van de bevoegde schepen, Nabilla Ait Daoud (N-VA).Volgens Vandeurzen voldoet Vlaanderen ruimschoots aan de doelstelling van Vlaanderen In Actie (VIA) en aan de Barcelonanorm, die stelt dat er opvang moet zijn voor minstens 33 procent van de kinderen onder de drie jaar. (Belga/SD)