Nog ‘slechts’ 653 dagen wachten op uitspraak in beroep

Het Hof van Beroep in Antwerpen is van de snelste © BELGA

De Belgische hoven van beroep hadden nog nooit zo weinig achterstand en kwamen nog nooit zo snel tot een arrest. Vandaag wacht men in een burgerlijke rechtszaak gemiddeld 653 dagen op een arrest, wat tien jaar geleden nog dubbel zo lang was (1.261 dagen in 2004).

Dat schrijft De Tijd.

Internationaal beschouwd wint België nog altijd geen snelheidsprijzen, verre van zelfs, maar in verhouding tot wat was, is het beter.

Eind vorig jaar wachtten ‘nog maar 37.069 rechtszaken’ op een verdict tegenover 51.700 zaken tien jaar geleden, 28 procent minder.

Er zijn wel grote verschillen tussen de vijf hoven van beroep. Brussel torst de grootste achterstand met 10.687 hangende zaken eind vorig jaar en een gemiddelde duurtijd van 828 dagen. Ook Gent scoort hoger dan gemiddeld met een wachttijd van 745 dagen. Terwijl een zaak in Antwerpen gemiddeld ‘maar’ 586 dagen, ongeveer een jaar en zeven maanden, wacht op een uitspraak in een burgerlijke zaak.

De hoven van beroep zien ook een positieve evolutie voor hun strafzaken over misdrijven. In een klassieke strafzaak wacht je nu gemiddeld 326 dagen of bijna elf maanden op een arrest, tegenover 352 dagen in 2010. Ook het aantal hangende strafzaken bij de hoven van beroep was nog nooit zo laag.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content