Uit de cijfers van het Vlaamse verkeerscentrum blijkt dat de belangrijkste verkeersaders van Vlaanderen stilaan dichtslibben. Nooit eerder stonden we zo lang in de file als dit jaar. De tegenstelling met Nederland is groot. Daar kondigde het ANWB aan dat de filezwaarte nooit lager lag sinds de nieuwe metingen ook daar werden ingevoerd in 2007, zo schrijft dS Avond.

TouringMobilis becijferde dan weer dat september 2013 de slechtste septembermaand ooit in het Belgische verkeer was met 8.108 kilometer file, ruim 2.000 kilometer meer dan in september 2012.

10 september was de zwaarste filedag van de voorbije maand, met 's ochtends 304 kilometer file en 's avonds 253 kilometer. Dat kwam vooral door regenweer en een reeks ongevallen, vaak met vrachtwagens.

Pessimistisch over toekomst

De economische kostprijs van die files is moeilijk te berekenen, zo zegt Thierry Vanelslander, een transportspecialist van de Universiteit Antwerpen. "In de transportsector geldt dat een vrachtwagen die één uur stilstaat, 50 euro kost."

De transporteconoom is ook pessimistisch over de toekomst. "Het grote probleem is dat we er niet in slagen om economische groei los te koppelen van een toename aan verkeersproblemen", klinkt het. "We hebben berekend dat één procent economische groei gelijkstaat aan een stijging van verkeer van 2 tot 3 procent. Dat is problematisch, natuurlijk." (Belga/TE)

Uit de cijfers van het Vlaamse verkeerscentrum blijkt dat de belangrijkste verkeersaders van Vlaanderen stilaan dichtslibben. Nooit eerder stonden we zo lang in de file als dit jaar. De tegenstelling met Nederland is groot. Daar kondigde het ANWB aan dat de filezwaarte nooit lager lag sinds de nieuwe metingen ook daar werden ingevoerd in 2007, zo schrijft dS Avond.TouringMobilis becijferde dan weer dat september 2013 de slechtste septembermaand ooit in het Belgische verkeer was met 8.108 kilometer file, ruim 2.000 kilometer meer dan in september 2012. 10 september was de zwaarste filedag van de voorbije maand, met 's ochtends 304 kilometer file en 's avonds 253 kilometer. Dat kwam vooral door regenweer en een reeks ongevallen, vaak met vrachtwagens.De economische kostprijs van die files is moeilijk te berekenen, zo zegt Thierry Vanelslander, een transportspecialist van de Universiteit Antwerpen. "In de transportsector geldt dat een vrachtwagen die één uur stilstaat, 50 euro kost."De transporteconoom is ook pessimistisch over de toekomst. "Het grote probleem is dat we er niet in slagen om economische groei los te koppelen van een toename aan verkeersproblemen", klinkt het. "We hebben berekend dat één procent economische groei gelijkstaat aan een stijging van verkeer van 2 tot 3 procent. Dat is problematisch, natuurlijk." (Belga/TE)