Gisteren trok het federaal parket de zaak nog naar zich toe, omdat het volgens hen gaat om een daad van terreur. Het parket denkt dat omdat de dader koelbloedig en zelfzeker te werk ging en omdat hij een Joods doelwit viseerde. Zondag verspreidde de politie bewakingsbeelden van de dramatische aanslag waarbij drie doden vielen. Een vierde slachtoffer is nog altijd zeer kritiek. Op de beelden is heel duidelijk te zien hoe de dader aankomt bij het museum, zijn machinegeweer bovenhaalt en begint te schieten. Amper enkele momenten later slaat hij op de vlucht.

Het VTM Nieuws meldde dat er een verdachte was opgepakt, maar dat werd door het federaal parket tegengesproken. Wel is een arrestatie verricht in een ander dossier, dat niet gelinkt is. 'Naar aanleiding van de feiten van zaterdag zijn een aantal lopende onderzoeken van het federaal parket versneld', zegt woordvoerster Wenke Roggen. 'In één van die dossiers is vandaag een arrestatie verricht. Het gaat om een man die verdacht wordt van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, maar er is geen enkele link met de aanslag van zaterdag.'

'Mogelijk huurmoordenaar'

Ondertussen beweert de Israëlische krant Haaretz dat de schietpartij mogelijk een 'gerichte aanslag' op een Israëlisch echtpaar was, al acht de politie dat weinig waarschijnlijk. Uit onderzoek blijkt immers dat het Israëlische koppel toevallig in het museum aanwezig was.

Miriam en Emmanuel Riva, het Israëlische koppel dat het leven liet tijdens hun bezoek aan het Joodse Museum, werkten allebei als boekhouders voor de Israëlische overheid. Emanuel Riva werkte op de dienst verantwoordelijk voor het overbrengen van joden uit de voormalige Sovjet-Unie. In die hoedanigheid kwam hij meermaals in contact met hooggeplaatste functionarissen van de Israëlische geheime dienst, Mossad. Zijn vrouw Mira had louter een administratieve fucntie, aldus de krant.

Hoewel zij dus niet rechtstreeks te maken hadden met de Mossad, acht de krant het mogelijk dat zij verkeerdelijk als doelwit werden aangezien door de vijandige veiligheidsdiensten. De krant baseert zich hiervoor op het koelbloedige karakter van de moord. "Het leek erop dat de man een rekening kwam vereffenen." (Belga/TE)

Gisteren trok het federaal parket de zaak nog naar zich toe, omdat het volgens hen gaat om een daad van terreur. Het parket denkt dat omdat de dader koelbloedig en zelfzeker te werk ging en omdat hij een Joods doelwit viseerde. Zondag verspreidde de politie bewakingsbeelden van de dramatische aanslag waarbij drie doden vielen. Een vierde slachtoffer is nog altijd zeer kritiek. Op de beelden is heel duidelijk te zien hoe de dader aankomt bij het museum, zijn machinegeweer bovenhaalt en begint te schieten. Amper enkele momenten later slaat hij op de vlucht.Het VTM Nieuws meldde dat er een verdachte was opgepakt, maar dat werd door het federaal parket tegengesproken. Wel is een arrestatie verricht in een ander dossier, dat niet gelinkt is. 'Naar aanleiding van de feiten van zaterdag zijn een aantal lopende onderzoeken van het federaal parket versneld', zegt woordvoerster Wenke Roggen. 'In één van die dossiers is vandaag een arrestatie verricht. Het gaat om een man die verdacht wordt van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, maar er is geen enkele link met de aanslag van zaterdag.' Ondertussen beweert de Israëlische krant Haaretz dat de schietpartij mogelijk een 'gerichte aanslag' op een Israëlisch echtpaar was, al acht de politie dat weinig waarschijnlijk. Uit onderzoek blijkt immers dat het Israëlische koppel toevallig in het museum aanwezig was. Miriam en Emmanuel Riva, het Israëlische koppel dat het leven liet tijdens hun bezoek aan het Joodse Museum, werkten allebei als boekhouders voor de Israëlische overheid. Emanuel Riva werkte op de dienst verantwoordelijk voor het overbrengen van joden uit de voormalige Sovjet-Unie. In die hoedanigheid kwam hij meermaals in contact met hooggeplaatste functionarissen van de Israëlische geheime dienst, Mossad. Zijn vrouw Mira had louter een administratieve fucntie, aldus de krant. Hoewel zij dus niet rechtstreeks te maken hadden met de Mossad, acht de krant het mogelijk dat zij verkeerdelijk als doelwit werden aangezien door de vijandige veiligheidsdiensten. De krant baseert zich hiervoor op het koelbloedige karakter van de moord. "Het leek erop dat de man een rekening kwam vereffenen." (Belga/TE)