Het aantal Belgische Syriëstrijders is opgelopen tot 481 en er zijn 55 van hen gesneuveld. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van islamkenner Pieter Van Ostaeyen, waarover Het Laatste Nieuws bericht. De Belgische autoriteiten hanteren een lager totaal, maar geven toe dat er nog altijd minstens twee Belgen per week vertrekken.

Brussel is grootste 'leverancier'

De cijfers die Van Ostaeyen verzamelt, slaan op alle mensen die sinds het begin van de Syrische oorlog uit ons land vertrokken zijn om daar of in Irak te gaan vechten - inclusief degenen die hun bestemming uiteindelijk niet hebben bereikt. Negentig procent van hen zijn mannen en ze zijn gemiddeld 25,5 jaar. Brussel is de grootste "leverancier" met zeker 83 strijders, gevolgd door Antwerpen (66) en Vilvoorde (28).

Van 88 strijders staat vast dat ze behoren tot IS, zeker 15 maken deel uit van het al-Nusrafront, de Syrische tak van Al-Qaeda.

Hondertal teruggekeerd

Het officiële totaal dat Binnenlandse Zaken hanteert, schommelt rond de 380, van wie er nog een tweehonderdtal in Syrië of Irak verblijven. Verder zijn er officieel een vijftigtal gesneuveld, een honderdtal naar België teruggekeerd en om en bij de veertig tegengehouden aan de Turks-Syrische grens. (Belga/AVE)

Het aantal Belgische Syriëstrijders is opgelopen tot 481 en er zijn 55 van hen gesneuveld. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van islamkenner Pieter Van Ostaeyen, waarover Het Laatste Nieuws bericht. De Belgische autoriteiten hanteren een lager totaal, maar geven toe dat er nog altijd minstens twee Belgen per week vertrekken.De cijfers die Van Ostaeyen verzamelt, slaan op alle mensen die sinds het begin van de Syrische oorlog uit ons land vertrokken zijn om daar of in Irak te gaan vechten - inclusief degenen die hun bestemming uiteindelijk niet hebben bereikt. Negentig procent van hen zijn mannen en ze zijn gemiddeld 25,5 jaar. Brussel is de grootste "leverancier" met zeker 83 strijders, gevolgd door Antwerpen (66) en Vilvoorde (28). Van 88 strijders staat vast dat ze behoren tot IS, zeker 15 maken deel uit van het al-Nusrafront, de Syrische tak van Al-Qaeda.Het officiële totaal dat Binnenlandse Zaken hanteert, schommelt rond de 380, van wie er nog een tweehonderdtal in Syrië of Irak verblijven. Verder zijn er officieel een vijftigtal gesneuveld, een honderdtal naar België teruggekeerd en om en bij de veertig tegengehouden aan de Turks-Syrische grens. (Belga/AVE)