Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) had eerder aangekondigd dat hij tegen het einde van de paasvakantie 10.000 laptops wilde voorzien voor elk gezin zonder digitale communicatiemiddelen, zodat ook kwetsbare kinderen zo snel mogelijk hun weg zouden vinden in de preteaching.

Op vraag van de vzw DigitalForYouth riep de minister bedrijven op om afgedankte toestellen te doneren. Om die op te kuisen en te verdelen, werd uiteindelijk een budget van 1 miljoen euro voorzien.

Maar uit de aanvragen die via de onderwijskoepels binnenliepen, bleek al snel dat dat cijfer niet zou volstaan: een kleine 19.000 jongeren uit het secundair wilden een beroep doen op de inzameling.

Het huidige aanbod ligt daar nog ver onder. Van de 14.000 beloofde toestellen - waarvan 75 procent nog bruikbaar is - vertrokken volgens de laatste cijfers 6.400 laptops naar 186 scholen, waar ze in de loop van volgende week zullen aankomen.

Dat de levering vertraging oploopt, komt door de extra veiligheidsmaatregelen die ook technici die de laptops moeten opkuisen, moeten volgen. Ook de levering van licenties - stickers met een code - uit het buitenland liet op zich wachten.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) had eerder aangekondigd dat hij tegen het einde van de paasvakantie 10.000 laptops wilde voorzien voor elk gezin zonder digitale communicatiemiddelen, zodat ook kwetsbare kinderen zo snel mogelijk hun weg zouden vinden in de preteaching. Op vraag van de vzw DigitalForYouth riep de minister bedrijven op om afgedankte toestellen te doneren. Om die op te kuisen en te verdelen, werd uiteindelijk een budget van 1 miljoen euro voorzien. Maar uit de aanvragen die via de onderwijskoepels binnenliepen, bleek al snel dat dat cijfer niet zou volstaan: een kleine 19.000 jongeren uit het secundair wilden een beroep doen op de inzameling. Het huidige aanbod ligt daar nog ver onder. Van de 14.000 beloofde toestellen - waarvan 75 procent nog bruikbaar is - vertrokken volgens de laatste cijfers 6.400 laptops naar 186 scholen, waar ze in de loop van volgende week zullen aankomen. Dat de levering vertraging oploopt, komt door de extra veiligheidsmaatregelen die ook technici die de laptops moeten opkuisen, moeten volgen. Ook de levering van licenties - stickers met een code - uit het buitenland liet op zich wachten.