"Een bekroning voor één van onze briljantste landgenoten en van een uitzonderlijke carrière in dienst van de deeltjesfysica". Dat zegt Elio Di Rupo over het feit dat de Belgische François Englert de Nobelprijs Fysica in de wacht heeft gesleept. Di Rupo wenst Englert dan ook van harte proficiat.

De eerste minister laat in een mededeling weten dat hij verheugd is over deze nieuwe internationale bekroning van Belgisch talent. "Ons land toont hiermee dat het excelleert in innovatie en wetenschappelijk onderzoek en is dan ook trots op deze nieuwe Nobelprijs", aldus nog de premier. "Het is een erkenning voor de Université Libre de Bruxelles en voor heel België."

Aanmoediging voor jongeren

Di Rupo bezocht recent met François Englert het CERN in Genève. De premier laat weten dat hij niet alleen onder de indruk is van zijn kennis, maar ook van zijn passie om die kennis te blijven overdragen en om naar verdere wetenschappelijke vooruitgang te streven.

"Het is een aanmoediging voor onze onderzoekers en voor jongeren die kiezen voor een wetenschappelijke studie. Wetenschap en innovatie zijn meer dan ooit onze toekomst."

'Illustere erkenning'

Ook minister-president van het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschap Rudy Demotte (PS) reageerde opgetogen op de toewijzing van de Nobelprijs voor Natuurkunde aan de Belg Francois Englert. "Deze onderscheiding voor professor Englert is een immense eer voor de wetenschap in Wallonië en Brussel".

Demotte spreekt de hoop uit dat "deze illustere erkenning" voor Englert zal zorgen voor een groot aantal wetenschappelijke roepingen bij de Waalse en Brusselse jongeren. Dat draagt volgens de minister-president bij tot "een traditie van excellentie op domeinen die essentieel zijn voor de vooruitgang van de mensheid en de ontwikkeling van onze regio's".

Gefinancierd door Europa

Eurocommissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap Maire Geoghegan-Quinn benadrukt het doorzettingsvermogen van de wetenschappers. "Dit is een erkenning van de bijdrage die Englert en Higgs geleverd hebben aan de moderne fysica", aldus Geoghegan-Quinn.

De Ierse eurocommissaris wil ook eer betonen aan "de duizenden wetenschappers die in het CERN jarenlang onvermoeibaar gewerkt hebben aan de ontdekking van dit deeltje". Ze wijst erop dat Europees gefinancierd onderzoek heeft bijgedragen aan het werk in het CERN, onder meer door de verwerking van de enorme hoeveelheden gegevens die de experimenten met de deeltjesversneller opleverden.

François Englert is niet de eerste Belg die een Nobelprijs wint. Eerder wonnen al Ilya Prigogine, Christian De Duve, Albert Claude, Corneille Heymans en Jules Bordet. Sleepten ook de prestigieuze onderscheiding in de wacht: Auguste Beernaert, Henri La Fontaine, pater Dominique Pire en Maurice Maeterlinck. (Belga/TE/AVE)

"Een bekroning voor één van onze briljantste landgenoten en van een uitzonderlijke carrière in dienst van de deeltjesfysica". Dat zegt Elio Di Rupo over het feit dat de Belgische François Englert de Nobelprijs Fysica in de wacht heeft gesleept. Di Rupo wenst Englert dan ook van harte proficiat.De eerste minister laat in een mededeling weten dat hij verheugd is over deze nieuwe internationale bekroning van Belgisch talent. "Ons land toont hiermee dat het excelleert in innovatie en wetenschappelijk onderzoek en is dan ook trots op deze nieuwe Nobelprijs", aldus nog de premier. "Het is een erkenning voor de Université Libre de Bruxelles en voor heel België."Di Rupo bezocht recent met François Englert het CERN in Genève. De premier laat weten dat hij niet alleen onder de indruk is van zijn kennis, maar ook van zijn passie om die kennis te blijven overdragen en om naar verdere wetenschappelijke vooruitgang te streven. "Het is een aanmoediging voor onze onderzoekers en voor jongeren die kiezen voor een wetenschappelijke studie. Wetenschap en innovatie zijn meer dan ooit onze toekomst."Ook minister-president van het Waalse Gewest en de Franse Gemeenschap Rudy Demotte (PS) reageerde opgetogen op de toewijzing van de Nobelprijs voor Natuurkunde aan de Belg Francois Englert. "Deze onderscheiding voor professor Englert is een immense eer voor de wetenschap in Wallonië en Brussel". Demotte spreekt de hoop uit dat "deze illustere erkenning" voor Englert zal zorgen voor een groot aantal wetenschappelijke roepingen bij de Waalse en Brusselse jongeren. Dat draagt volgens de minister-president bij tot "een traditie van excellentie op domeinen die essentieel zijn voor de vooruitgang van de mensheid en de ontwikkeling van onze regio's".Eurocommissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap Maire Geoghegan-Quinn benadrukt het doorzettingsvermogen van de wetenschappers. "Dit is een erkenning van de bijdrage die Englert en Higgs geleverd hebben aan de moderne fysica", aldus Geoghegan-Quinn.De Ierse eurocommissaris wil ook eer betonen aan "de duizenden wetenschappers die in het CERN jarenlang onvermoeibaar gewerkt hebben aan de ontdekking van dit deeltje". Ze wijst erop dat Europees gefinancierd onderzoek heeft bijgedragen aan het werk in het CERN, onder meer door de verwerking van de enorme hoeveelheden gegevens die de experimenten met de deeltjesversneller opleverden. François Englert is niet de eerste Belg die een Nobelprijs wint. Eerder wonnen al Ilya Prigogine, Christian De Duve, Albert Claude, Corneille Heymans en Jules Bordet. Sleepten ook de prestigieuze onderscheiding in de wacht: Auguste Beernaert, Henri La Fontaine, pater Dominique Pire en Maurice Maeterlinck. (Belga/TE/AVE)