Voorlopig hebben de regeringspartijen alleen mannen voorgedragen om te zetelen in de raad van bestuur van de NMBS, terwijl één op de drie leden een vrouw moet zijn. Dat schrijft De Morgen.

Premier Elio Di Rupo (PS) moet dringend op zoek naar drie vrouwen. De partijvoorzitters hebben, in nauwe samenwerking met hun vicepremiers, onlangs de namen van hun kandidaten doorgegeven aan de premier. Nu blijkt dat uitsluitend mannen zijn voorgedragen. Volgens de wet van 28 juli 2011 van vicepremier Joëlle Milquet (CDH) zijn overheidsbedrijven en beursgenoteerde ondernemingen vanaf 2017 verplicht om een derde van de zitjes in hun raden van bestuur te reserveren voor vrouwen.

Kernkabinet

De Vlaamse socialisten schuiven kabinetschef Jan Cornillie naar voren voor de NMBS. Ze brachten al CEO Jo Cornu aan. De PS stelt Luc Joris en Renaud Lorand voor. De MR heeft het voorzitterschap binnen (voor Jean-Claude Fontinoy) en draagt David Weystman als bestuurder voor. De CD&V rekent op Kris Lauwers, adjunct-directeur bij de MIVB, en op de Antwerpse havenbaas Eddy Bruyninckx om haar belangen te verdedigen. CDH stelt de ex-burgemeester van Namen voor, Jacques Etienne. En ook Open VLD denkt aan een man, maar die naam is nog niet bekend.

Het kernkabinet moet normaal gezien deze week nog een beslissing nemen over de nieuwe bestuurders. (Belga/AVE)

Voorlopig hebben de regeringspartijen alleen mannen voorgedragen om te zetelen in de raad van bestuur van de NMBS, terwijl één op de drie leden een vrouw moet zijn. Dat schrijft De Morgen. Premier Elio Di Rupo (PS) moet dringend op zoek naar drie vrouwen. De partijvoorzitters hebben, in nauwe samenwerking met hun vicepremiers, onlangs de namen van hun kandidaten doorgegeven aan de premier. Nu blijkt dat uitsluitend mannen zijn voorgedragen. Volgens de wet van 28 juli 2011 van vicepremier Joëlle Milquet (CDH) zijn overheidsbedrijven en beursgenoteerde ondernemingen vanaf 2017 verplicht om een derde van de zitjes in hun raden van bestuur te reserveren voor vrouwen. De Vlaamse socialisten schuiven kabinetschef Jan Cornillie naar voren voor de NMBS. Ze brachten al CEO Jo Cornu aan. De PS stelt Luc Joris en Renaud Lorand voor. De MR heeft het voorzitterschap binnen (voor Jean-Claude Fontinoy) en draagt David Weystman als bestuurder voor. De CD&V rekent op Kris Lauwers, adjunct-directeur bij de MIVB, en op de Antwerpse havenbaas Eddy Bruyninckx om haar belangen te verdedigen. CDH stelt de ex-burgemeester van Namen voor, Jacques Etienne. En ook Open VLD denkt aan een man, maar die naam is nog niet bekend. Het kernkabinet moet normaal gezien deze week nog een beslissing nemen over de nieuwe bestuurders. (Belga/AVE)