Vanaf midden 2012 gebruikt spoormaatschappij NMBS een chipkaart als vervoerbewijs. De chipkaart is een nieuwe stap naar een transportkaart die bij de vier openbare vervoermaatschappijen in België gebruikt kan worden. Busmaatschappijen TEC en De Lijn moeten in de komende jaren volgen, aldus de NMBS.

Vanaf midden 2012 worden de NMBS-abonnees die hun abonnement moeten vernieuwen, uitgenodigd om hun papieren treinkaart door een chipkaart te vervangen, die dan dienst doet als elektronisch abonnement. Voor de kaart wordt een waarborg van vijf euro gevraagd. De spoormaatschappij schat dat 520.000 abonnees van de nieuwe kaart gebruik zullen maken. Na evaluatie wordt het systeem dan ook toegepast op de occasionele treinreiziger.

"Ik ben heel tevreden en trots. Die kleine kaart gaat de mobiliteit van veel Belgen verbeteren", zei Marc Descheemaecker, gedelegeerd bestuurder van de NMBS, op een persconferentie.

Ticket kopen via sms

De NMBS onderstreept dat ook de andere vervoermaatschappijen op termijn de elektronische kaart zullen gebruiken, waardoor gegevens gedeeld kunnen worden en de intermodaliteit (verplaatsing via meer dan één transportmiddel) makkelijker wordt. Daarnaast is de kaart steviger, veiliger, kleiner en milieuvriendelijk, aldus de spoormaatschappij.

Woensdag werd ook een tweede nieuwigheid aangekondigd. Vanaf nu kan een treinticket via smartphone en kredietkaart aangekocht worden. De klant krijgt zijn vervoerbewijs dan via sms toegestuurd. (Belga/TE)

Vanaf midden 2012 gebruikt spoormaatschappij NMBS een chipkaart als vervoerbewijs. De chipkaart is een nieuwe stap naar een transportkaart die bij de vier openbare vervoermaatschappijen in België gebruikt kan worden. Busmaatschappijen TEC en De Lijn moeten in de komende jaren volgen, aldus de NMBS. Vanaf midden 2012 worden de NMBS-abonnees die hun abonnement moeten vernieuwen, uitgenodigd om hun papieren treinkaart door een chipkaart te vervangen, die dan dienst doet als elektronisch abonnement. Voor de kaart wordt een waarborg van vijf euro gevraagd. De spoormaatschappij schat dat 520.000 abonnees van de nieuwe kaart gebruik zullen maken. Na evaluatie wordt het systeem dan ook toegepast op de occasionele treinreiziger. "Ik ben heel tevreden en trots. Die kleine kaart gaat de mobiliteit van veel Belgen verbeteren", zei Marc Descheemaecker, gedelegeerd bestuurder van de NMBS, op een persconferentie. Ticket kopen via sms De NMBS onderstreept dat ook de andere vervoermaatschappijen op termijn de elektronische kaart zullen gebruiken, waardoor gegevens gedeeld kunnen worden en de intermodaliteit (verplaatsing via meer dan één transportmiddel) makkelijker wordt. Daarnaast is de kaart steviger, veiliger, kleiner en milieuvriendelijk, aldus de spoormaatschappij. Woensdag werd ook een tweede nieuwigheid aangekondigd. Vanaf nu kan een treinticket via smartphone en kredietkaart aangekocht worden. De klant krijgt zijn vervoerbewijs dan via sms toegestuurd. (Belga/TE)