De NMBS heeft een gerechtsdeurwaarder ingeschakeld om duizenden achterstallige boetes voor zwartrijden te innen. De spoorwegmaatschappij eist een toeslag van 190 euro, maar volgens de wet zijn de boetes verjaard. Zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Een bureau van gerechtsdeurwaarders schrijft in opdracht van de spoorwegmaatschappij duizenden reizigers aan die tussen 2005 en 2009 betrapt werden op zwartrijden. Zij krijgen een aanmaning in de bus, waarbij de boete met 190 euro is verhoogd. Veel reizigers vallen uit de lucht en beweren dat de boete al betaald is, anderen herinneren zich niet ooit beboet te zijn geweest. Bovendien zijn veel overtredingen al verjaard.

Volgens consumentenorganisatie Test-Aankoop gebeurt dat binnen het jaar, volgens de NMBS blijven ze vijf jaar geldig. Boetes uit 2005 en 2006 zijn daardoor sowieso niet meer geldig, maar de zwartrijders krijgen toch nog een brief. De NMBS weet wel dat ze verjaard zijn. "Maar ze kunnen nog altijd op vrijwillige basis betalen."

Ombudsman voor treinreizigers

De ombudsman voor de treinreizigers uit scherpe kritiek. "Ik heb de indruk dat de NMBS de gerechtsdeurwaarders een lijst heeft gegeven die niet geactualiseerd was. We krijgen erg veel reacties van mensen die zeggen dat ze destijds hun schuld al hadden vereffend." Een toeslag van 190 euro is in strijd met de wet op de handelspraktijken, zegt Test-Aankoop. "Want het bedrag is niet evenredig met het nadeel dat de NMBS lijdt." (Belga/INM)

De NMBS heeft een gerechtsdeurwaarder ingeschakeld om duizenden achterstallige boetes voor zwartrijden te innen. De spoorwegmaatschappij eist een toeslag van 190 euro, maar volgens de wet zijn de boetes verjaard. Zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Een bureau van gerechtsdeurwaarders schrijft in opdracht van de spoorwegmaatschappij duizenden reizigers aan die tussen 2005 en 2009 betrapt werden op zwartrijden. Zij krijgen een aanmaning in de bus, waarbij de boete met 190 euro is verhoogd. Veel reizigers vallen uit de lucht en beweren dat de boete al betaald is, anderen herinneren zich niet ooit beboet te zijn geweest. Bovendien zijn veel overtredingen al verjaard. Volgens consumentenorganisatie Test-Aankoop gebeurt dat binnen het jaar, volgens de NMBS blijven ze vijf jaar geldig. Boetes uit 2005 en 2006 zijn daardoor sowieso niet meer geldig, maar de zwartrijders krijgen toch nog een brief. De NMBS weet wel dat ze verjaard zijn. "Maar ze kunnen nog altijd op vrijwillige basis betalen." Ombudsman voor treinreizigers De ombudsman voor de treinreizigers uit scherpe kritiek. "Ik heb de indruk dat de NMBS de gerechtsdeurwaarders een lijst heeft gegeven die niet geactualiseerd was. We krijgen erg veel reacties van mensen die zeggen dat ze destijds hun schuld al hadden vereffend." Een toeslag van 190 euro is in strijd met de wet op de handelspraktijken, zegt Test-Aankoop. "Want het bedrag is niet evenredig met het nadeel dat de NMBS lijdt." (Belga/INM)