NMBS moet reizigers ook betalen bij wilde staking of sneeuw

N-VA: Deel het spoorverkeer in zes. © BELGA

De nieuwe regel kan de NMBS miljoenen kosten, schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Bij sommige vertragingen betaalt de NMBS nu al een compensatievergoeding aan gedupeerde passagiers, maar niet als ze overmacht inroept. Dat zal nu veranderen, besliste minister Labille. HIj doet dat op basis van een arrest van het Europees Hof van 26 september. Dat bepaalt dat spoorwegmaatschappijen ook bij vertragingen door overmacht een vergoeding moeten betalen. “De NMBS moet zich schikken naar het arrest en haar compensatiepolitiek meteen aanpassen”, laat de minister weten in antwoord op een parlementaire vraag van Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V).

Financiële impact

De NMBS bevestigt. “Op onze website zijn we druk bezig met de aanpassingen van de nieuwe regeling”, zegt woordvoerder Bart Crols. “Dat is iets voor de komende dagen.”

Van den Bergh vreest voor de financiële impact van de maatregel. “Uit onze berekeningen blijkt dat de compensatiekosten voor de NMBS op één stakingsdag kunnen oplopen tot 1,2 miljoen euro. Dat is evenveel als de compensaties die ze nu in een heel jaar uitbetalen.”

Opvallend is ook dat de beslissing met terugwerkende kracht van toepassing is. “Reizigers die in het verleden een aanvraag tot compensatie deden op basis van overmacht en die niet kregen, kunnen zich beroepen op het arrest”, dixit Labille. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content