De 21-jarige Wim E. moest zich gisteren verantwoorden voor de rechtbank in Dendermonde. Op 30 maart 2010 bestuurde de man zonder opleiding of vergunning de trein van Antwerpen naar Berchem en Essen. Op 6 april stapte hij in Herzele op de trein en reed hij met de stellen vol pendelaars richting Brussel-Zuid. Daar aangekomen bleef hij zitten om even later terug naar Aalst te sporen. Een een dag later bestuurde hij ook nog eens de trein op de lijn Brussel-Zottegem.

Vertrouwen
De man kon de echte machinisten om de tuin leiden omdat hij zich uitgaf als stagiair-treinbestuurder die in zijn laatste fase was gekomen om aan het eindexamen te kunnen deelnemen. Hij kende ook de namen van de instructeurs. Zo wist hij het vertrouwen van de treinbestuurders te winnen.

Passie

"Hij bracht het leven van honderden mensen in gevaar", stelde de aanklager. Wil E. erkende dat voor de rechtbank. Zo bleek uit onderzoek dat hij herhaaldelijk te snel reed met de treinen. De man is naar eigen zeggen al sinds zijn twaalfde gepassioneerd door treinen.

Bedrog
Zonder kennis van zaken zou het bedrog normaliter opgemerkt geweest zijn. Een foutje en hij was door de mand gevallen, zegt vakbondsman Jos Digneffe. Bij stagiairs kijkt de treinbestuurder mee over de schouder. De NMBS geeft geen commentaar. Op 5 september velt de rechtbank een vonnis. De man stond maandag ook terecht voor oplichting: vorig jaar verkocht hij taarten, zogezegd voor het goede doel. (Belga/EE)

De 21-jarige Wim E. moest zich gisteren verantwoorden voor de rechtbank in Dendermonde. Op 30 maart 2010 bestuurde de man zonder opleiding of vergunning de trein van Antwerpen naar Berchem en Essen. Op 6 april stapte hij in Herzele op de trein en reed hij met de stellen vol pendelaars richting Brussel-Zuid. Daar aangekomen bleef hij zitten om even later terug naar Aalst te sporen. Een een dag later bestuurde hij ook nog eens de trein op de lijn Brussel-Zottegem. Vertrouwen De man kon de echte machinisten om de tuin leiden omdat hij zich uitgaf als stagiair-treinbestuurder die in zijn laatste fase was gekomen om aan het eindexamen te kunnen deelnemen. Hij kende ook de namen van de instructeurs. Zo wist hij het vertrouwen van de treinbestuurders te winnen. Passie "Hij bracht het leven van honderden mensen in gevaar", stelde de aanklager. Wil E. erkende dat voor de rechtbank. Zo bleek uit onderzoek dat hij herhaaldelijk te snel reed met de treinen. De man is naar eigen zeggen al sinds zijn twaalfde gepassioneerd door treinen.Bedrog Zonder kennis van zaken zou het bedrog normaliter opgemerkt geweest zijn. Een foutje en hij was door de mand gevallen, zegt vakbondsman Jos Digneffe. Bij stagiairs kijkt de treinbestuurder mee over de schouder. De NMBS geeft geen commentaar. Op 5 september velt de rechtbank een vonnis. De man stond maandag ook terecht voor oplichting: vorig jaar verkocht hij taarten, zogezegd voor het goede doel. (Belga/EE)