Concreet zal bij de NMBS vanaf 4 mei een maximaal treinaanbod van toepassing zijn, met uitzondering van een groot deel van de P-treinen van en naar Brussel en P-treinen die woensdagmiddag en zondagavond rijden. Reizigers krijgen de raad zoveel mogelijk hun verplaatsingen te spreiden en trajecten te kiezen tijdens de daluren.

De treinen zullen maximaal worden samengesteld, om zo tegemoet te komen aan de vereisten van sociale afstand. Mondmaskers worden verplicht in de stations, op het perron en in de treinen. Reizigers wordt gevraagd de regels van sociale afstand in acht te nemen. 'Als het kan worden vermeden, betekent dit niet naast elkaar zitten', aldus een woordvoerder. Treinbegeleiders kunnen de politie oproepen indien reizigers zich niet houden aan de regels.

Voorts blijven de schoonmaakmaatregelen lopen: treinen zullen ontsmet worden op regelmatige tijdstippen. Ook in de stations is er extra reiniging, met bijzondere aandacht voor oppervlakken waar de reizigers mee in contact komen, zoals de tafeltjes, de handgrepen, de ticketautomaten of de hellingen.

De NMBS hervat vanaf 4 mei ook de assistentie aan personen met een handicap, slechtzienden en personen met beperkte mobiliteit. Dat zal gebeuren onder bepaalde voorwaarden. Zo zal de assistentie moeten gebeuren zonder fysiek contact en zal die minstens 24 uur op voorhand moeten worden aangevraagd.

Op 4 mei wordt ook de normale dienstregeling hervat bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn zoals op een schooldag, al zijn er nog wel een aantal uitzonderingen. Zo rijden de Antwerpse trams pas vanaf 15 mei weer normaal en blijven de nachtnetten voorlopig nog geschrapt. Ook de Lijnwinkels gaan open op 11 mei, samen met de andere winkels.

De belbussen van De Lijn rijden weer uit vanaf 11 mei. Reserveren voor die ritten kan wel al vanaf maandag. Ook bij De Lijn gelden een aantal richtlijnen en moeten alle reizigers ouder dan 12 jaar tijdens de hele rit een mondmasker te dragen. De chauffeur draagt eveneens een mondmasker als hij reizigers vervoert.

Concreet zal bij de NMBS vanaf 4 mei een maximaal treinaanbod van toepassing zijn, met uitzondering van een groot deel van de P-treinen van en naar Brussel en P-treinen die woensdagmiddag en zondagavond rijden. Reizigers krijgen de raad zoveel mogelijk hun verplaatsingen te spreiden en trajecten te kiezen tijdens de daluren. De treinen zullen maximaal worden samengesteld, om zo tegemoet te komen aan de vereisten van sociale afstand. Mondmaskers worden verplicht in de stations, op het perron en in de treinen. Reizigers wordt gevraagd de regels van sociale afstand in acht te nemen. 'Als het kan worden vermeden, betekent dit niet naast elkaar zitten', aldus een woordvoerder. Treinbegeleiders kunnen de politie oproepen indien reizigers zich niet houden aan de regels. Voorts blijven de schoonmaakmaatregelen lopen: treinen zullen ontsmet worden op regelmatige tijdstippen. Ook in de stations is er extra reiniging, met bijzondere aandacht voor oppervlakken waar de reizigers mee in contact komen, zoals de tafeltjes, de handgrepen, de ticketautomaten of de hellingen. De NMBS hervat vanaf 4 mei ook de assistentie aan personen met een handicap, slechtzienden en personen met beperkte mobiliteit. Dat zal gebeuren onder bepaalde voorwaarden. Zo zal de assistentie moeten gebeuren zonder fysiek contact en zal die minstens 24 uur op voorhand moeten worden aangevraagd.Op 4 mei wordt ook de normale dienstregeling hervat bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn zoals op een schooldag, al zijn er nog wel een aantal uitzonderingen. Zo rijden de Antwerpse trams pas vanaf 15 mei weer normaal en blijven de nachtnetten voorlopig nog geschrapt. Ook de Lijnwinkels gaan open op 11 mei, samen met de andere winkels. De belbussen van De Lijn rijden weer uit vanaf 11 mei. Reserveren voor die ritten kan wel al vanaf maandag. Ook bij De Lijn gelden een aantal richtlijnen en moeten alle reizigers ouder dan 12 jaar tijdens de hele rit een mondmasker te dragen. De chauffeur draagt eveneens een mondmasker als hij reizigers vervoert.