In totaal zou België 11.000 tot 12.000 kubieke meter afval van type B en C produceren, de meest radioactieve categorie waarvan de levensduur langer dan 1 miljoen jaar kan zijn, aldus Marc Demarche. 'Vandaag wordt 90 procent van de gebruikte brandstof van de centrales van Doel en Tihange nog altijd ter plaatse opgeslagen.'

NIRAS is net als het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) voorstander van een geologische opslag (onder de grond). NIRAS denkt dan in het bijzonder aan zachte klei. De instelling wacht sinds 2011 op een beslissing van de politiek over een beheersplan voor radioactief afval, aldus Demarche. 'Of het nu NIRAS, het FANC of de producenten zijn, iedereen is het eens om te zeggen dat de geologische opslag de juiste oplossing is', klinkt het nog.

Ecolo vindt dat weliswaar niet. Bij de minister van Energie wordt geoordeeld dat net NIRAS aan de basis van de impasse ligt. De instelling zou getreuzeld hebben zich naar het oordeel van het FANC en de regering te schikken, dat men zich niet mag beperken tot de optie van zachte klei. De minister hoopt binnenkort een voorstel van NIRAS te ontvangen, op basis waarvan ze een koninklijk besluit kan opstellen dat de keuze voor geologische opslag bevestigt.

In totaal zou België 11.000 tot 12.000 kubieke meter afval van type B en C produceren, de meest radioactieve categorie waarvan de levensduur langer dan 1 miljoen jaar kan zijn, aldus Marc Demarche. 'Vandaag wordt 90 procent van de gebruikte brandstof van de centrales van Doel en Tihange nog altijd ter plaatse opgeslagen.' NIRAS is net als het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) voorstander van een geologische opslag (onder de grond). NIRAS denkt dan in het bijzonder aan zachte klei. De instelling wacht sinds 2011 op een beslissing van de politiek over een beheersplan voor radioactief afval, aldus Demarche. 'Of het nu NIRAS, het FANC of de producenten zijn, iedereen is het eens om te zeggen dat de geologische opslag de juiste oplossing is', klinkt het nog. Ecolo vindt dat weliswaar niet. Bij de minister van Energie wordt geoordeeld dat net NIRAS aan de basis van de impasse ligt. De instelling zou getreuzeld hebben zich naar het oordeel van het FANC en de regering te schikken, dat men zich niet mag beperken tot de optie van zachte klei. De minister hoopt binnenkort een voorstel van NIRAS te ontvangen, op basis waarvan ze een koninklijk besluit kan opstellen dat de keuze voor geologische opslag bevestigt.