Het aantal Belgen dat zijn leningen niet op tijd kan terugbetalen, is in oktober opgelopen tot een recordaantal. Volgens consumentenorganisatie Test-Aankoop is er nood aan een strengere wetgeving op de hypothecaire leningen.

Uit cijfers van de Centrale voor kredieten aan particulieren blijkt dat zo'n 364.496 Belgen er niet in slagen hun leningen af te lossen. De totale achterstallige schuld bedraagt 3.4 miljard. Dat cijfer lijkt geen eindpunt, want in oktober werden 9.736 nieuwe achterstallige kredieten geregistreerd.

'Er woedt een problematische tendens dat Belgen elke maand meer schulden maken', zegt Nico De Bie, woordvoerder van Test-Aankoop. 'Het probleem bevindt zich vooral bij de banken: bankiers verstrekken te gemakkelijk hypothecaire kredieten'.

Bovendien meent De Bie dat de consument door de bankiers in de richting van de variabele rentevoeten wordt geduwd. 'Aangezien de barema's bij een variabele rentevoet niet vastliggen, zal de klant meer moeten afbetalen in het geval van een indexstijging'.

Test-Aankoop stelt dat de wet op de hypothecaire kredieten aangepast moet worden. 'De overheid moet de wet op het gebied van hypothecaire leningen even strikt maken als de wet inzake de consumentenkredieten', zegt De Bie.

Dat betekent volgens hem dat heldere reclameafbakeningen en duidelijke sancties in geval van overtreding van de verdeler plus wanbetaling van de consument in de wetgeving moeten worden opgenomen.

Het aantal Belgen dat zijn leningen niet op tijd kan terugbetalen, is in oktober opgelopen tot een recordaantal. Volgens consumentenorganisatie Test-Aankoop is er nood aan een strengere wetgeving op de hypothecaire leningen. Uit cijfers van de Centrale voor kredieten aan particulieren blijkt dat zo'n 364.496 Belgen er niet in slagen hun leningen af te lossen. De totale achterstallige schuld bedraagt 3.4 miljard. Dat cijfer lijkt geen eindpunt, want in oktober werden 9.736 nieuwe achterstallige kredieten geregistreerd. 'Er woedt een problematische tendens dat Belgen elke maand meer schulden maken', zegt Nico De Bie, woordvoerder van Test-Aankoop. 'Het probleem bevindt zich vooral bij de banken: bankiers verstrekken te gemakkelijk hypothecaire kredieten'.Bovendien meent De Bie dat de consument door de bankiers in de richting van de variabele rentevoeten wordt geduwd. 'Aangezien de barema's bij een variabele rentevoet niet vastliggen, zal de klant meer moeten afbetalen in het geval van een indexstijging'. Test-Aankoop stelt dat de wet op de hypothecaire kredieten aangepast moet worden. 'De overheid moet de wet op het gebied van hypothecaire leningen even strikt maken als de wet inzake de consumentenkredieten', zegt De Bie. Dat betekent volgens hem dat heldere reclameafbakeningen en duidelijke sancties in geval van overtreding van de verdeler plus wanbetaling van de consument in de wetgeving moeten worden opgenomen.