‘Nieuwe voorzitter moet Open VLD geloofwaardigheid teruggeven’

© Belga
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

De belangrijkste opdracht voor de nieuwe voorzitter is de geloofwaardigheid van Open VLD herstellen. Dat zegt Wetstraatwatcher Ann Peuteman.

De leden van Open VLD kiezen deze week een nieuwe voorzitter. Zaterdag weten we wie de partij de volgende jaren mag leiden: Gwendolyn Rutten of Egbert Lachaert.

Midden in de voorzittersverkiezingen is een verschroeiende analyse uitgelekt van communicatiestrateeg en voormalig Open VLD-directeur Noël Slangen. Hij laat zich bijzonder kritisch uit over de partij: ‘Open VLD is niet relevant, niet boeiend en niet aantrekkelijk.’
De liberalen hadden tien jaar geleden de grootste partij in Vlaanderen en duiken nu in opiniepeilingen onder 10 procent. Er is meer dan werk genoeg dus voor de nieuwe voorzitter.

Vier vragen aan politiek redacteur Ann Peuteman van Knack.

Wie is de beste kandidaat om Open VLD de volgende jaren te leiden? Ann Peuteman: Gwendolyn Rutten is de veilige keuze door haar ervaring en het feit dat ze door het partijapparaat wordt gedragen. Ze heeft politieke feeling en strategisch inzicht en is niet het soort vrouw – wat men daar ook van mag beweren – dat zich als marionet laat gebruiken. Alleen is het twijfelachtig of Rutten als voorzitster voor een echte koerswijziging zal durven te kiezen, en dat lijkt nochtans precies wat de partij nodig heeft nu ze in de peilingen rond de 10 procent blijft hangen. De campagne voor de voorzittersverkiezing lijkt voor haar ook wat te lang te duren, want in debatten komt ze steeds bitser over.

Met Egbert Lachaert is het dan weer erop of eronder. Hij heeft geen parlementaire ervaring en kent de usances in de wetstraat en het partijhoofdkwartier aan de Melsenstraat veel minder goed. Maar als vriend van voormalig partijvoorzitter Alexander De Croo weet hij best waar hij aan begint en welke fouten hij niet mag maken. In theorie althans. Als voorzitter zal Lachaert in elk geval proberen om de Open VLD grondig te verbouwen. Daarmee zou de partij veel kiezers kunnen winnen, of verliezen.

Wat wordt de belangrijkste opdracht voor de nieuwe voorzitter?
Ann Peuteman: De Open VLD de geloofwaardigheid teruggeven die ze al tijdens de tweede paarse regering is kwijtgespeeld. Daartoe moet ze het liberalisme niet heruitvinden maar wel een rechtlijnig en realistisch liberaal verhaal vertellen. Wat willen de liberalen? Hoe willen ze dat bereiken? De vraag is of een liberale partij wel weer tot zichzelf kan komen in een regering met een antipode als de PS en of dat kan met al het huidige (politieke) personeel, dat in het verleden niet altijd even geloofwaardig is geweest.

Is Open VLD een verdeelde partij omdat twee kandidaten met een zeer uiteenlopen profiel zich kandidaat stellen voor het voorzitterschap? Ann Peuteman: Wellicht is het net een goede zaak dat er een tweede kandidaat is opgestaan, want die fungeert nu als bliksemafleider voor leden die het schandalig vinden dat de partijtop eigenhandig een nieuwe voorzitter lijkt te willen aanduiden. En dat zijn er heel wat. Was Rutten de enige keuzemogelijkheid geweest, dan was er waarschijnlijk nog veel meer ongenoegen aan de oppervlakte gekomen.

In zijn ‘denknota structurele hervormingen’ schetst communicatiestrateeg Noël Slangen een vernietigend beeld van Open VLD. Slechte timing, of juist niet?
Ann Peuteman: Wie binnen de Open VLD een nota verspreidt, weet dat die binnen de kortste keren uitlekt. Zeker een nota van Noël Slangen, want lang niet alle Vlaamse liberalen vinden het een goede zaak dat die weer en zichtbare rol speelt. Maar het partijapparaat wordt natuurlijk ook niet slechter van de hele zaak. Door een van de door Guy Verhofstadts luitenanten geschreven nota te laten uitlekken, toont de top dat ze wel degelijk kritisch naar zichzelf kan kijken en dat ze helemaal niet weigerachtig staat tegenover interne hervormingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content