De omstreden aanpassingen van de vliegroutes van en naar de luchthaven van Zaventem treden niet in voege. Het kernkabinet kon daarover maandagavond immers geen consensus bereiken, zo werd achteraf vernomen op het kabinet van staatssecretaris Melchior Wathelet, waar men de houding van de Vlaamse partijen rond de tafel zegt te betreuren.

Het verzet tegen de nieuwe routes kwam onder meer uit de zwaarder belaste Vlaamse rand rond Brussel. De Vlaamse regering besloot een belangenconflict in te roepen om de aanpassingen tegen te houden. Daarom werd het nieuwe plan tijdelijk bevroren. Maandag liep de termijn van 60 dagen die het belangenconflict duurt af.

Zwarte Piet voor Vlaamse partijen

De topministers van de federale regering bogen zich vanaf 17.00 uur over het dossier. Omdat er geen consensus kon worden bereikt, stelt de regering vast dat het plan niet in voege kan treden. Volgens het kabinet Wathelet waren de Vlaamse partijen binnen de regering (CD&V, SP.A en Open VLD) gekant tegen de uitvoering.

"Wij betreuren de positie van de Vlaamse partijen", regaeerde het kabinet Wathelet. "Dezelfde partijen geven rond de Brusselse onderhandelingstafel de indruk dat ze het belangrijk vinden dat de Brusselse nacht wordt verlengd, maar blokkeren de beslissing op federaal niveau." Het kabinet verwijst naar het standpunt dat de Brusselse onderhandelaars, met dezelfde Vlaamse partijen rond de tafel, vorige week bepaalden rond de vliegtuighinder.

Kort geding

Burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe Benoît Cerexhe (cdH) reageerde meteen. Hij vindt het niet kunnen dat de federale het plan Wathelet niet laat uitvoeren. Hij dreigt met een kort geding om de aanpassingen toch te laten toepassen.

"De inwoners wachten al te lang op een verbetering van de situatie. De maatregelen van 6 mei hadden daarvoor, al was het maar deels, kunnen zorgen", reageert Cerexhe, een partijgenoot van Wathelet. Zijn gemeente heeft een advocaat onder de arm genomen om de situatie tegen het licht te houden en een ingebrekestelling voor te bereiden, om zo de uitvoering van de maatregelen van Wathelet te bekomen. "Indien dat geen gevolg krijgt, plannen we een kort geding", besluit de burgemeester. (Belga/TV)

De omstreden aanpassingen van de vliegroutes van en naar de luchthaven van Zaventem treden niet in voege. Het kernkabinet kon daarover maandagavond immers geen consensus bereiken, zo werd achteraf vernomen op het kabinet van staatssecretaris Melchior Wathelet, waar men de houding van de Vlaamse partijen rond de tafel zegt te betreuren.Het verzet tegen de nieuwe routes kwam onder meer uit de zwaarder belaste Vlaamse rand rond Brussel. De Vlaamse regering besloot een belangenconflict in te roepen om de aanpassingen tegen te houden. Daarom werd het nieuwe plan tijdelijk bevroren. Maandag liep de termijn van 60 dagen die het belangenconflict duurt af. De topministers van de federale regering bogen zich vanaf 17.00 uur over het dossier. Omdat er geen consensus kon worden bereikt, stelt de regering vast dat het plan niet in voege kan treden. Volgens het kabinet Wathelet waren de Vlaamse partijen binnen de regering (CD&V, SP.A en Open VLD) gekant tegen de uitvoering."Wij betreuren de positie van de Vlaamse partijen", regaeerde het kabinet Wathelet. "Dezelfde partijen geven rond de Brusselse onderhandelingstafel de indruk dat ze het belangrijk vinden dat de Brusselse nacht wordt verlengd, maar blokkeren de beslissing op federaal niveau." Het kabinet verwijst naar het standpunt dat de Brusselse onderhandelaars, met dezelfde Vlaamse partijen rond de tafel, vorige week bepaalden rond de vliegtuighinder. Burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe Benoît Cerexhe (cdH) reageerde meteen. Hij vindt het niet kunnen dat de federale het plan Wathelet niet laat uitvoeren. Hij dreigt met een kort geding om de aanpassingen toch te laten toepassen. "De inwoners wachten al te lang op een verbetering van de situatie. De maatregelen van 6 mei hadden daarvoor, al was het maar deels, kunnen zorgen", reageert Cerexhe, een partijgenoot van Wathelet. Zijn gemeente heeft een advocaat onder de arm genomen om de situatie tegen het licht te houden en een ingebrekestelling voor te bereiden, om zo de uitvoering van de maatregelen van Wathelet te bekomen. "Indien dat geen gevolg krijgt, plannen we een kort geding", besluit de burgemeester. (Belga/TV)