CD&V, S.PA en Groen! zien in de compromistekst van koninklijk verduidelijker Bart De Wever een goede basis om verder te onderhandelen. N-VA heeft nog niet gereageerd.

"Het is positief dat er iets op papier staat," zei CD&V-voorzitter Wouter Beke maandag op Radio 1. "Er is geen alternatief. Niemand zit nu op verkiezingen te wachten."

Volgens Beke is het document een basis om verder te onderhandelen, omdat het voortbouwt op wat de zeven partijen in de zomermaanden hebben besproken. Elke partij moet nu oplijsten wat 'onevenwichtig' is in de tekst, aldus de CD&V-voorzitter.

Ook Groen!-voorzitter Wouter Van Besien ziet in de compromistekst "een goede basis om naar de eindfase te gaan".

De Vlaamse groenen vinden wel dat er rond de sociale zekerheid nog zaken uitgeklaard moeten worden, maar Van Besien vindt de snelle afwijzing door de Franstalige partijen "onbegrijpelijk". Voor hem zijn nieuwe verkiezingen geen optie.

Net als Van Besien heeft ook SP.A-voorzitster Caroline Gennez vragen bij de langetermijnfinanciering van de federale sociale zekerheid. "Er moet verder gesproken en gerekend worden," zei ze.

De snelle afwijzende reactie van de Franstaligen kan op weinig begrip van Gennez rekenen. "Dat is gewoon dom. Je moet in de politiek je ego, eergevoel en emoties opzij kunnen zetten. Er ligt heel veel op tafel. Goede dingen, maar ook veel vragen. Dit bot afwijzen is dom en onverantwoord", zei ze.

De Wever stuurde zijn compromisvoorstel zondag door naar de zeven partijen die onderhandelen over een staatshervorming, maar de Franstalige partijen PS, DCH en Ecolo veegden dat zondagavond al van tafel.

CD&V, S.PA en Groen! zien in de compromistekst van koninklijk verduidelijker Bart De Wever een goede basis om verder te onderhandelen. N-VA heeft nog niet gereageerd. "Het is positief dat er iets op papier staat," zei CD&V-voorzitter Wouter Beke maandag op Radio 1. "Er is geen alternatief. Niemand zit nu op verkiezingen te wachten." Volgens Beke is het document een basis om verder te onderhandelen, omdat het voortbouwt op wat de zeven partijen in de zomermaanden hebben besproken. Elke partij moet nu oplijsten wat 'onevenwichtig' is in de tekst, aldus de CD&V-voorzitter. Ook Groen!-voorzitter Wouter Van Besien ziet in de compromistekst "een goede basis om naar de eindfase te gaan". De Vlaamse groenen vinden wel dat er rond de sociale zekerheid nog zaken uitgeklaard moeten worden, maar Van Besien vindt de snelle afwijzing door de Franstalige partijen "onbegrijpelijk". Voor hem zijn nieuwe verkiezingen geen optie. Net als Van Besien heeft ook SP.A-voorzitster Caroline Gennez vragen bij de langetermijnfinanciering van de federale sociale zekerheid. "Er moet verder gesproken en gerekend worden," zei ze. De snelle afwijzende reactie van de Franstaligen kan op weinig begrip van Gennez rekenen. "Dat is gewoon dom. Je moet in de politiek je ego, eergevoel en emoties opzij kunnen zetten. Er ligt heel veel op tafel. Goede dingen, maar ook veel vragen. Dit bot afwijzen is dom en onverantwoord", zei ze. De Wever stuurde zijn compromisvoorstel zondag door naar de zeven partijen die onderhandelen over een staatshervorming, maar de Franstalige partijen PS, DCH en Ecolo veegden dat zondagavond al van tafel.