U bent vast al op de hoogte over het ritsen, maar vandaag is het zover. Nog even alles netjes op een rijtje over de nieuwe verkeersregel.

De wet

Dit is de letterlijke tekst uit het KB over ritsen: "De bestuurders die, bij sterk vertraagd verkeer, rijden op een rijstrook die ophoudt of waarop het verder rijden wordt verhinderd, mogen slechts vlak voor de versmalling invoegen in de aangrenzende vrije rijstrook."

"De bestuurders die rijden op die vrije rijstrook moeten vlak voor de versmalling beurtelings voorrang verlenen aan één invoegende bestuurder; in geval het rijden in zowel de linker als in de rechter rijstrook wordt verhinderd, moet eerst voorrang worden verleend aan één bestuurder op de rechter rijstrook en daarna aan één bestuurder op de linker rijstrook."

Niet-ritsen is een overtreding van de eerste graad. Daarop staat een boete van 55 euro. Mobiliteitsorganisatie VAB denkt dat de nieuwe maatregel een positief effect zal hebben. "Het is zaak om voor meer discipline en een gedragsverandering te zorgen, zodat het verkeer minder opgestopt wordt doordat autobestuurders slecht invoegen."

Andere nieuwigheden in het verkeer

Niet alleen het ritsen wordt verplicht, ook het gebruik van de pechstrook breidt uit. Naast prioritaire voertuigen mogen voortaan ook takelwagens, deskundigen, parketmagistraten en begrafenisondernemers die gebruiken bij ongevallen. Voorwaarde is dat de politie hen oproept en ze oranje-gele knipperlichten gebruiken.

Voorts wordt er een nieuw verkeersbord ingevoerd. Het gaat om een onderbord met het symbool van een stekker. Dat geeft aan dat parkeren op die plaats (waar een laadpaal staat) voorbehouden is voor elektrische voertuigen.

Lees ook: 6 belangrijke veranderingen die ingaan op 1 maart

U bent vast al op de hoogte over het ritsen, maar vandaag is het zover. Nog even alles netjes op een rijtje over de nieuwe verkeersregel.Dit is de letterlijke tekst uit het KB over ritsen: "De bestuurders die, bij sterk vertraagd verkeer, rijden op een rijstrook die ophoudt of waarop het verder rijden wordt verhinderd, mogen slechts vlak voor de versmalling invoegen in de aangrenzende vrije rijstrook.""De bestuurders die rijden op die vrije rijstrook moeten vlak voor de versmalling beurtelings voorrang verlenen aan één invoegende bestuurder; in geval het rijden in zowel de linker als in de rechter rijstrook wordt verhinderd, moet eerst voorrang worden verleend aan één bestuurder op de rechter rijstrook en daarna aan één bestuurder op de linker rijstrook." Niet-ritsen is een overtreding van de eerste graad. Daarop staat een boete van 55 euro. Mobiliteitsorganisatie VAB denkt dat de nieuwe maatregel een positief effect zal hebben. "Het is zaak om voor meer discipline en een gedragsverandering te zorgen, zodat het verkeer minder opgestopt wordt doordat autobestuurders slecht invoegen."Niet alleen het ritsen wordt verplicht, ook het gebruik van de pechstrook breidt uit. Naast prioritaire voertuigen mogen voortaan ook takelwagens, deskundigen, parketmagistraten en begrafenisondernemers die gebruiken bij ongevallen. Voorwaarde is dat de politie hen oproept en ze oranje-gele knipperlichten gebruiken. Voorts wordt er een nieuw verkeersbord ingevoerd. Het gaat om een onderbord met het symbool van een stekker. Dat geeft aan dat parkeren op die plaats (waar een laadpaal staat) voorbehouden is voor elektrische voertuigen. Lees ook: 6 belangrijke veranderingen die ingaan op 1 maart