Het Vlaams Parlement heeft een aantal nieuwe regels vastgelegd voor eventuele voorrang bij inschrijving in scholen met een beperkt aantal vrije plaatsen. Die moeten kampeertoestanden voor de schoolpoorten vermijden en zorgen voor een goede sociale mix. De regels zullen ingaan vanaf september 2012. Beelden van ouders die kamperen voor de schoolpoort komen vooral uit de grote steden Antwerpen, Gent en Brussel. Die kampen met het grootste plaatsgebrek in de scholen. Het door de meerderheidspartijen CD&V, N-VA en sp.a goedgekeurde decreet bepaalt nu dat er in die steden een aanmeldingssysteem moet komen.

Verder krijgen ook kinderen van het onderwijspersoneel voortaan voorrang, naast de broers en zussen die nu al in de huidige regeling voorrang kregen. Verder krijgen ook kinderen die binnen een school van campus veranderen, bijvoorbeeld als ze naar de middelbare afdeling van dezelfde school gaan, voorrang. In de Nederlandstalige scholen in Brussel krijgen kinderen van ouders die voldoende Nederlands kennen 55 procent van de plaatsen toebedeeld.

Sociale mix

Bovenop al die voorrangsregels zijn er nog de zogenaamde GOK-regels, die voor een goede verdeling tussen kansarme en beter bedeelde kinderen moeten zorgen. Na alle bovenstaande criteria kunnen scholen nog andere criteria invoeren, zoals afstand tot de woonplaats of de werkplaats van de ouders.

De oppositiepartijen Open VLD, LDD, Groen! en Vlaams Belang stemden om uiteenlopende redenen tegen het decreet. (Belga/INM)

Het Vlaams Parlement heeft een aantal nieuwe regels vastgelegd voor eventuele voorrang bij inschrijving in scholen met een beperkt aantal vrije plaatsen. Die moeten kampeertoestanden voor de schoolpoorten vermijden en zorgen voor een goede sociale mix. De regels zullen ingaan vanaf september 2012. Beelden van ouders die kamperen voor de schoolpoort komen vooral uit de grote steden Antwerpen, Gent en Brussel. Die kampen met het grootste plaatsgebrek in de scholen. Het door de meerderheidspartijen CD&V, N-VA en sp.a goedgekeurde decreet bepaalt nu dat er in die steden een aanmeldingssysteem moet komen. Verder krijgen ook kinderen van het onderwijspersoneel voortaan voorrang, naast de broers en zussen die nu al in de huidige regeling voorrang kregen. Verder krijgen ook kinderen die binnen een school van campus veranderen, bijvoorbeeld als ze naar de middelbare afdeling van dezelfde school gaan, voorrang. In de Nederlandstalige scholen in Brussel krijgen kinderen van ouders die voldoende Nederlands kennen 55 procent van de plaatsen toebedeeld. Sociale mix Bovenop al die voorrangsregels zijn er nog de zogenaamde GOK-regels, die voor een goede verdeling tussen kansarme en beter bedeelde kinderen moeten zorgen. Na alle bovenstaande criteria kunnen scholen nog andere criteria invoeren, zoals afstand tot de woonplaats of de werkplaats van de ouders. De oppositiepartijen Open VLD, LDD, Groen! en Vlaams Belang stemden om uiteenlopende redenen tegen het decreet. (Belga/INM)