Ruim vijf weken na de verkiezingen heeft Oostende een nieuws bestuurscoalitie, met Open Vld, N-VA, Groen en CD&V die vandaag het nieuwe bestuursakkoord 'Allemaal Oostendenaar' hebben voorgesteld. 'We hebben gisteren het akkoord voorgesteld aan de leden. In geen enkele partij was er één tegenstem', zei burgemeester in spe Bart Tommelein (Open Vld). Enkel bij Groen waren er enkele onthoudingen, in de andere partijen was er unanimiteit.

'Het zijn boeiende, verrijkende en ja, soms ook luidruchtige gesprekken geweest. Het kader ligt nu klaar met 357 statements die een antwoord bieden aan de uitdagingen. Oostende is een bloeiende stad, maar moet nu een niveau hoger schakelen', aldus Tommelein over de inzet van de 'Vernieuwingscoalitie'. 'Het is een sterk, ambitieus, sociaal en groen akkoord. Ik zal ook Oostende verkopen zoals ik al drie jaar zonnepanelen verkoop.'

De coalitie wil niet enkel nadenken over de komende legislatuur, maar werkt een visie uit met de blik op 2030. 'De kernwoorden zijn respect, vertrouwen, kansen geven maar ook verantwoordelijkheid', aldus Björn Anseeuw (N-VA) die ook de inwoners wil oproepen tot de nodige verantwoordelijkheid en burgerzin. Net daarom wil de stad ook inzetten op participatie en inspraak.

Er zijn tal van speerpunten: economie, klimaat, diversiteit en mobiliteit, maar het belangrijkste is armoedebestrijding. 'We willen die schandvlek wegwerken. We willen onze koppositie als meest kansarme stad zo snel mogelijk kwijt', aldus Tommelein.

Alle partijen noemen het een sterk akkoord. 'Het is bijna historisch te noemen. Het is al decennia geleden dat er nog eens echt onderhandeld is geweest over een bestuursakkoord', aldus Anseeuw. Die mening wordt ook gedeeld door Groen, dat als laatste aansloot bij de Vernieuwingscoalitie. 'Er was ook bij ons een heel groot draagvlak dat besefte dat er vernieuwing nodig is in Oostende. Dit is een fantastisch inhoudelijk project. We hebben verantwoordelijkheid getoond', aldus Wouter De Vriendt (Groen).

Pas zaterdag wordt bekendgemaakt hoe de bevoegdheden over de vier partijen worden verdeeld. Dat Bart Tommelein burgemeester wordt is wel al zeker, al zal die zich de eerste maanden, tot zijn ministerambt afloopt in mei, laten vervangen. Björn Anseeuw zou eerste schepen worden. Het enige dat nog gelost werd, is dat de verdeling man-vrouw 'correct' zal zijn.

Ruim vijf weken na de verkiezingen heeft Oostende een nieuws bestuurscoalitie, met Open Vld, N-VA, Groen en CD&V die vandaag het nieuwe bestuursakkoord 'Allemaal Oostendenaar' hebben voorgesteld. 'We hebben gisteren het akkoord voorgesteld aan de leden. In geen enkele partij was er één tegenstem', zei burgemeester in spe Bart Tommelein (Open Vld). Enkel bij Groen waren er enkele onthoudingen, in de andere partijen was er unanimiteit.'Het zijn boeiende, verrijkende en ja, soms ook luidruchtige gesprekken geweest. Het kader ligt nu klaar met 357 statements die een antwoord bieden aan de uitdagingen. Oostende is een bloeiende stad, maar moet nu een niveau hoger schakelen', aldus Tommelein over de inzet van de 'Vernieuwingscoalitie'. 'Het is een sterk, ambitieus, sociaal en groen akkoord. Ik zal ook Oostende verkopen zoals ik al drie jaar zonnepanelen verkoop.'De coalitie wil niet enkel nadenken over de komende legislatuur, maar werkt een visie uit met de blik op 2030. 'De kernwoorden zijn respect, vertrouwen, kansen geven maar ook verantwoordelijkheid', aldus Björn Anseeuw (N-VA) die ook de inwoners wil oproepen tot de nodige verantwoordelijkheid en burgerzin. Net daarom wil de stad ook inzetten op participatie en inspraak.Er zijn tal van speerpunten: economie, klimaat, diversiteit en mobiliteit, maar het belangrijkste is armoedebestrijding. 'We willen die schandvlek wegwerken. We willen onze koppositie als meest kansarme stad zo snel mogelijk kwijt', aldus Tommelein.Alle partijen noemen het een sterk akkoord. 'Het is bijna historisch te noemen. Het is al decennia geleden dat er nog eens echt onderhandeld is geweest over een bestuursakkoord', aldus Anseeuw. Die mening wordt ook gedeeld door Groen, dat als laatste aansloot bij de Vernieuwingscoalitie. 'Er was ook bij ons een heel groot draagvlak dat besefte dat er vernieuwing nodig is in Oostende. Dit is een fantastisch inhoudelijk project. We hebben verantwoordelijkheid getoond', aldus Wouter De Vriendt (Groen).Pas zaterdag wordt bekendgemaakt hoe de bevoegdheden over de vier partijen worden verdeeld. Dat Bart Tommelein burgemeester wordt is wel al zeker, al zal die zich de eerste maanden, tot zijn ministerambt afloopt in mei, laten vervangen. Björn Anseeuw zou eerste schepen worden. Het enige dat nog gelost werd, is dat de verdeling man-vrouw 'correct' zal zijn.