De kiezers van N-VA zijn Vlaamsgezind en rechts en staan cynisch tegenover de politiek. Ze zijn voorstander van een harde aanpak van criminaliteit en staan negatief tegenover migranten.

Dat blijkt uit een postelectoraal onderzoek van Marc Swyngedouw en Koen Abts van het Instituut voor Sociaal en Politiek Opinieonderzoek van de K.U.Leuven, schrijft De Standaard.

De partij lokt kiezers uit alle bevolkingsgroepen en verdient daarmee de titel volkspartij. Er zijn evenwel ook belangrijke verschillen tussen de oude en nieuwe kiezers, zoals over de Vlaamse kwestie.

De nieuwe kiezers stemden vooral voor N-VA omdat ze verandering wilden, maar die wordt niet noodzakelijk als een communautaire eis gezien. Wel zien ze N-VA als de enige geloofwaardige partij om de politieke impasse te doorbreken.

Op economisch vlak zijn de nieuwe kiezers meer gematigd en minder liberaal conservatief. Het separatisme blijkt niet zo belangrijk: zeventien procent wil het einde van België en bijna tien procent een terugkeer naar de unitaire Belgische staat. (Belga)

De kiezers van N-VA zijn Vlaamsgezind en rechts en staan cynisch tegenover de politiek. Ze zijn voorstander van een harde aanpak van criminaliteit en staan negatief tegenover migranten. Dat blijkt uit een postelectoraal onderzoek van Marc Swyngedouw en Koen Abts van het Instituut voor Sociaal en Politiek Opinieonderzoek van de K.U.Leuven, schrijft De Standaard. De partij lokt kiezers uit alle bevolkingsgroepen en verdient daarmee de titel volkspartij. Er zijn evenwel ook belangrijke verschillen tussen de oude en nieuwe kiezers, zoals over de Vlaamse kwestie. De nieuwe kiezers stemden vooral voor N-VA omdat ze verandering wilden, maar die wordt niet noodzakelijk als een communautaire eis gezien. Wel zien ze N-VA als de enige geloofwaardige partij om de politieke impasse te doorbreken. Op economisch vlak zijn de nieuwe kiezers meer gematigd en minder liberaal conservatief. Het separatisme blijkt niet zo belangrijk: zeventien procent wil het einde van België en bijna tien procent een terugkeer naar de unitaire Belgische staat. (Belga)