Het nieuws wordt bevestigd in regeringskringen, meldt persagentschap Belga. De nieuwe minister van Begroting Sophie Wilmès, die haar partijgenoot Hervé Jamar opvolgt, heeft dus meteen veel werk aan de winkel.

Tegenvaller

De tegenvallende groei speelt de overheid parten. Zoals bekend wordt die volgend jaar geschat op 1,3 procent, waar eerder nog sprake was van 1,5 procent. Ook de fiscale inkomsten zouden lager zijn dan verwacht, melden RTBF en De Tijd.

Het monitoringcomité, een groep topambtenaren die de begroting van nabij opvolgen, verwacht daardoor dat volgend jaar 456 miljoen euro extra zal nodig zijn om aan de afspraken met Europa te kunnen voldoen. Bijkomende kosten - zoals die van de toestroom aan vluchtelingen - zijn daar nog niet bijgerekend.

Voor dit jaar is 113 miljoen euro extra nodig om de begroting op het goede spoor te houden. Al merkt men in regeringskringen wel op dat het nog niet om definitieve cijfers gaat.

'Rechtvaardiger'

Ecolo-Groen zegt in een eerste reactie dat de regering haar begrotingshuiswerk beter en rechtvaardiger moet maken. 'Deze regering blijft het moeilijk hebben om de juiste cijfers te presenteren. Ze komt met een goednieuwsshow over de begroting voor de vakantie. Nu blijkt die begroting niet te kloppen. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel: het is een kans om de inspanningen rechtvaardiger te verdelen,' zeggen Kristof Calvo en Jean-Marc Nollet, fractieleiders van Ecolo-Groen.

Ecolo-Groen herhaalt haar pleidooi om een derde ronde van taxshift te initiëren. 'Wij gaan niet laten gebeuren dat de regering zomaar vrede neemt met de besliste tax shift. Er is een eerlijke bijdrage van de grote vermogens beloofd. Die moet er komen. De alternatieve begroting van Ecolo-Groen toont aan dat het mogelijk is,' stelt Nollet.

Op donderdag 1 oktober komt op vraag van Ecolo-Groen de commissie Financiën samen over de losse eindjes van de tax shift. Ook het rapport van het monitoringcomité zal daar worden besproken. 'We laten onze eis naar een rechtvaardiger en eenvoudiger fiscaliteit niet los. Wij houden zeker CD&V aan hun beloftes. We roepen de regering op om het huiswerk opnieuw te maken, maar dit keer grondiger, vereenvoudigd en rechtvaardiger,' besluit Calvo. (KVDA)

Het nieuws wordt bevestigd in regeringskringen, meldt persagentschap Belga. De nieuwe minister van Begroting Sophie Wilmès, die haar partijgenoot Hervé Jamar opvolgt, heeft dus meteen veel werk aan de winkel.De tegenvallende groei speelt de overheid parten. Zoals bekend wordt die volgend jaar geschat op 1,3 procent, waar eerder nog sprake was van 1,5 procent. Ook de fiscale inkomsten zouden lager zijn dan verwacht, melden RTBF en De Tijd. Het monitoringcomité, een groep topambtenaren die de begroting van nabij opvolgen, verwacht daardoor dat volgend jaar 456 miljoen euro extra zal nodig zijn om aan de afspraken met Europa te kunnen voldoen. Bijkomende kosten - zoals die van de toestroom aan vluchtelingen - zijn daar nog niet bijgerekend. Voor dit jaar is 113 miljoen euro extra nodig om de begroting op het goede spoor te houden. Al merkt men in regeringskringen wel op dat het nog niet om definitieve cijfers gaat. Ecolo-Groen zegt in een eerste reactie dat de regering haar begrotingshuiswerk beter en rechtvaardiger moet maken. 'Deze regering blijft het moeilijk hebben om de juiste cijfers te presenteren. Ze komt met een goednieuwsshow over de begroting voor de vakantie. Nu blijkt die begroting niet te kloppen. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel: het is een kans om de inspanningen rechtvaardiger te verdelen,' zeggen Kristof Calvo en Jean-Marc Nollet, fractieleiders van Ecolo-Groen. Ecolo-Groen herhaalt haar pleidooi om een derde ronde van taxshift te initiëren. 'Wij gaan niet laten gebeuren dat de regering zomaar vrede neemt met de besliste tax shift. Er is een eerlijke bijdrage van de grote vermogens beloofd. Die moet er komen. De alternatieve begroting van Ecolo-Groen toont aan dat het mogelijk is,' stelt Nollet. Op donderdag 1 oktober komt op vraag van Ecolo-Groen de commissie Financiën samen over de losse eindjes van de tax shift. Ook het rapport van het monitoringcomité zal daar worden besproken. 'We laten onze eis naar een rechtvaardiger en eenvoudiger fiscaliteit niet los. Wij houden zeker CD&V aan hun beloftes. We roepen de regering op om het huiswerk opnieuw te maken, maar dit keer grondiger, vereenvoudigd en rechtvaardiger,' besluit Calvo. (KVDA)