Nieuwe maatregelen om ontwikkeling van nieuwe coronavarianten te monitoren

© Belga

Er komen twee maatregelen die het moeten mogelijk maken de ontwikkeling van nieuwe varianten van het coronavirus te monitoren, na de nieuwe opstoot van het coronavirus in China. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) maandag bekendgemaakt. Die slaan op het testen van het afvalwater op vliegtuigen uit China en de testen van mensen die de afgelopen week uit China zijn teruggekeerd en die symptomen hebben.

Minister Vandenbroucke zat maandag met verschillende experten rond de tafel over de manier waarop we als land moeten omgaan met de gebeurtenissen in China. De situatie ‘stelt gelukkig voor ons niet onmiddellijk een groot gevaar’, stelde de minister achteraf op een persconferentie. ‘Er is niet meteen een bijzonder epidemiologisch risico hier en nu.’

En dat is vooral te danken aan de hoge vaccinatiegraad in ons land, die ons heeft gewapend tegen de omikronvariant, die volgens de officiële informatie vandaag lelijk huis houdt in China. Steven Van Gucht van Sciensano heeft ook geen signaal dat er een andere variant zou circuleren dan omikron. Dat is recentelijk ook gebleken na tests in Milaan.

Toch is het de bedoeling bijzonder goed uit te kijken of er in China toch varianten opduiken waar we niet zo goed tegen gewapend zijn. Daarom zal er zo snel mogelijk getest worden op het afvalwater van vliegtuigen die uit China op de luchthaven van Zaventem landen, dus op de ontlasting. Het gaat om twee toestellen per week. Daarover is al gepraat met Brussels Airport.

Volgens Van Gucht zijn er een aantal stappen te doorlopen, maar kan het er ‘vrij snel’ komen. Op enkele weken tijd moet zo’n testsysteem mogelijk zijn. Het is ook de bedoeling het uit te rollen, zodat het op langere termijn nog kan worden gebruikt om het virus in andere delen van de wereld te monitoren. In de Verenigde Staten is het principe al toegepast.

Er komt dus geen systematische test van de passagiers die hier landen. Minister Vandenbroucke merkte daarbij op dat heel veel mensen niet via Zaventem aankomen, maar op andere manieren ons land binnenkomen, of dat ze niet op rechtstreekse vluchten uit China zitten. Van Gucht wees erop dat je een heel besmettelijke nieuwe variant niet kan tegenhouden. Maar door die vroeg te detecteren, kopen we onszelf wat tijd.

Daarnaast zullen artsen en apothekers die een test uitvoeren op iemand die de voorbije week naar China is geweest en symptomen heeft, die test naar een laboratorium moeten sturen waar een sequencering van het genoom kan gebeuren. Dat kan met de PCR-tests en met een aantal snelle antigeentests (RAT), maar niet met allemaal. Daarom zal volgens voorzitter Stefaan Van Der Borght van adviesorgaan RMG overleg volgen met de apothekersbond. 

Daarnaast neemt minister Vandenbroucke nog een reeks adviezen mee naar Europees overleg dat dinsdag en woensdag geprogrammeerd staat. Zo is hij er niet voor gewonnen om als België alleen of met enkele landen samen een coronatest te eisen van passagiers vooraleer ze op het vliegtuig stappen. Het zou daarentegen wel absoluut zinvol zijn dat samen Europees te doen, luidde het. ‘En als je het meent, moet je eigenlijk Europa-breed opnieuw het PLF invoeren’, aldus Vandenbroucke.

Partner Content