Vicepremier en minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) heeft zich voor het eerst uitgesproken als voorstander van de aankoop van een nieuw type gevechtsvliegtuig tijdens de volgende legislatuur. Dat toestel zou tegen het einde van dit decennium de verouderende F-16's moeten vervangen, wil België "een betrouwbare partner" blijven binnen NAVO- en EU-verband.

De Crem zei dat tijdens een toespraak voor het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie (KHID) in Brussel. "Tijdens de volgende legislatuur zal een aantal beslissingen genomen moeten worden die beslissend zullen zijn voor de toekomst van de Belgische Defensie. Ik denk aan een opvolger voor de fregatten en de mijnenjagers van de marine, maar vooral aan een fel gemediatiseerde opvolger voor onze F-16."

4 miljard euro

Een nieuw gevechtsvliegtuig kost minstens 100 miljoen euro, weet Groen-politicus Wouter De Vriendt. Vermits De Crem voorstelt er "een veertigtal" aan te schaffen, zou dat op een factuur van minimum 4 miljard euro neerkomen. "Als je weet dat Defensie een budget heeft van 2,6 miljard euro per jaar, dan betekent dat dat hij tweemaal het volledige budget wil spenderen aan de vervanging van de F-16's", hekelt De Vriendt. "Dat is geld dat je dan niet kan besteden aan ander materieel, zoals hospitaalschepen."

De Crem zegt dat de hoge kostprijs van nieuwe gevechtstoestellen gerelativeerd moet worden. Omdat ze een lange levenscyclus hebben, "moet een dergelijke investering dan ook gezien worden op een termijn van 30 à 40 jaar".

Publieke opinie is klaar

Nog volgens de CD&V'er "is de publieke opinie klaar" voor een beslissing over de aankoop van nieuwe toestellen. Bij de PS wil men daar nochtans niet van weten. "Het is duidelijk 'njet'", zei Kamerlid Christophe Lacroix al.

De Vriendt wil De Crem over zijn voorstel aan de tand voelen in de commissie Legeraankopen van de Kamer, die hij voorzit. "Maar De Crem wil dit niet bespreken. Na eerdere commotie in september heb ik hem al eens uitgenodigd, maar hij weigert dit te agenderen." Groen wil onder meer weten of De Crem in eigen naam sprak of het standpunt van de meerderheidspartijen vertolkte. (Belga/TE)

Vicepremier en minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) heeft zich voor het eerst uitgesproken als voorstander van de aankoop van een nieuw type gevechtsvliegtuig tijdens de volgende legislatuur. Dat toestel zou tegen het einde van dit decennium de verouderende F-16's moeten vervangen, wil België "een betrouwbare partner" blijven binnen NAVO- en EU-verband.De Crem zei dat tijdens een toespraak voor het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie (KHID) in Brussel. "Tijdens de volgende legislatuur zal een aantal beslissingen genomen moeten worden die beslissend zullen zijn voor de toekomst van de Belgische Defensie. Ik denk aan een opvolger voor de fregatten en de mijnenjagers van de marine, maar vooral aan een fel gemediatiseerde opvolger voor onze F-16."Een nieuw gevechtsvliegtuig kost minstens 100 miljoen euro, weet Groen-politicus Wouter De Vriendt. Vermits De Crem voorstelt er "een veertigtal" aan te schaffen, zou dat op een factuur van minimum 4 miljard euro neerkomen. "Als je weet dat Defensie een budget heeft van 2,6 miljard euro per jaar, dan betekent dat dat hij tweemaal het volledige budget wil spenderen aan de vervanging van de F-16's", hekelt De Vriendt. "Dat is geld dat je dan niet kan besteden aan ander materieel, zoals hospitaalschepen."De Crem zegt dat de hoge kostprijs van nieuwe gevechtstoestellen gerelativeerd moet worden. Omdat ze een lange levenscyclus hebben, "moet een dergelijke investering dan ook gezien worden op een termijn van 30 à 40 jaar".Nog volgens de CD&V'er "is de publieke opinie klaar" voor een beslissing over de aankoop van nieuwe toestellen. Bij de PS wil men daar nochtans niet van weten. "Het is duidelijk 'njet'", zei Kamerlid Christophe Lacroix al.De Vriendt wil De Crem over zijn voorstel aan de tand voelen in de commissie Legeraankopen van de Kamer, die hij voorzit. "Maar De Crem wil dit niet bespreken. Na eerdere commotie in september heb ik hem al eens uitgenodigd, maar hij weigert dit te agenderen." Groen wil onder meer weten of De Crem in eigen naam sprak of het standpunt van de meerderheidspartijen vertolkte. (Belga/TE)