De zeven nieuw te bouwen gevangenissen in ons land zullen zodra ze zijn opgeleverd, een tijdlang gehuurd worden door de overheid. De gevangenissen zullen immers worden opgetrokken met de alternatieve financieringsmethode DBMF.

DBFM is een formule waarbij consortia instaan voor het ontwerp (design), de bouw (build), de financiering (finance) en het onderhoud (maintain) van de gebouwen. Het consortium dat het project uitvoert, zal met andere woorden het geld voorschieten voor de bouw en instaan voor het onderhoud van de gevangenissen.

De overheid zal de gevangenissen huren voor een termijn van 20 tot 25 jaar met een optie om ze te kopen. Het voordeel voor de staat is, dat de aankoopsom niet meteen in de schuldbalans moet worden ingeschreven. De overheid zal de eerste jaren wel grote sommen aan huur moeten betalen.

In een eerste fase zijn voor vier gevangenissen die zouden worden opgeleverd tegen 2013 - twee in Vlaanderen en twee in Wallonië - telkens vijf consortia geselecteerd. In totaal gaat het om zeven verschillende groepen voor het hele land.

Tot de kandidaten behoren onder meer een groep rond Besix, één rond Jan De Nul, een andere rond de Nederlandse Bam-groep (de koepel van Interbuild), rond het Franse Eiffage, rond Future Prisons en een groep rond Louis de Waele.

De beslissing over wie de werken zal uitvoeren, valt normaal gezien in de zomer. Uiterlijk in mei moeten de offertes binnen zijn. Een jury, samengesteld uit drie afgevaardigden van Justitie, drie experts van de regie der Gebouwen, drie onafhankelijke experts en een voorzitter zal zich over de voorstellen beraden. De minister heeft het laatste woord.

Ingrid Van Daele

De zeven nieuw te bouwen gevangenissen in ons land zullen zodra ze zijn opgeleverd, een tijdlang gehuurd worden door de overheid. De gevangenissen zullen immers worden opgetrokken met de alternatieve financieringsmethode DBMF. DBFM is een formule waarbij consortia instaan voor het ontwerp (design), de bouw (build), de financiering (finance) en het onderhoud (maintain) van de gebouwen. Het consortium dat het project uitvoert, zal met andere woorden het geld voorschieten voor de bouw en instaan voor het onderhoud van de gevangenissen. De overheid zal de gevangenissen huren voor een termijn van 20 tot 25 jaar met een optie om ze te kopen. Het voordeel voor de staat is, dat de aankoopsom niet meteen in de schuldbalans moet worden ingeschreven. De overheid zal de eerste jaren wel grote sommen aan huur moeten betalen. In een eerste fase zijn voor vier gevangenissen die zouden worden opgeleverd tegen 2013 - twee in Vlaanderen en twee in Wallonië - telkens vijf consortia geselecteerd. In totaal gaat het om zeven verschillende groepen voor het hele land. Tot de kandidaten behoren onder meer een groep rond Besix, één rond Jan De Nul, een andere rond de Nederlandse Bam-groep (de koepel van Interbuild), rond het Franse Eiffage, rond Future Prisons en een groep rond Louis de Waele. De beslissing over wie de werken zal uitvoeren, valt normaal gezien in de zomer. Uiterlijk in mei moeten de offertes binnen zijn. Een jury, samengesteld uit drie afgevaardigden van Justitie, drie experts van de regie der Gebouwen, drie onafhankelijke experts en een voorzitter zal zich over de voorstellen beraden. De minister heeft het laatste woord. Ingrid Van Daele