De NMBS heeft de laatste hand gelegd aan het nieuwe vervoersplan dat in december van kracht wordt. Na de vele reacties van de voorbije maanden deed de vervoersmaatschappij nog flink wat aantal bijsturingen, maar spoorbaas Jo Cornu ontkende in het VRT-radioprogramma De ochtend dat er aangepast is voor degenen die het hardst riepen. 'We proberen ervoor te zorgen dat een zo groot mogelijk aantal mensen erop vooruit gaat', zei hij.

Het nieuwe vervoersplan, dat in december van kracht wordt, wekte bij de presentatie tijdens een roadshow in maart heel wat kritiek los. Op basis van de reacties voerde de NMBS nog aanpassingen door. Zo is de verbinding tussen Gent-Dampoort en Brussel omwille van de enorme vraag alsnog behouden.

Voor andere geschrapte treinen bleek er ook na de nieuwe evaluatie echter geen plaats meer te zijn. Cornu ontkende dat degenen die het hardst riepen alsnog hun slag thuishaalden.

Financiële en technische criteria

Naast de vraag speelden ook financiële en technische criteria. Soms was er geen plaats meer op het uurrooster, andere verbindingen zijn gewoon te duur. 'Een trein die 8.000 euro per jaar per passagier kost, dat is niet meer te verantwoorden', stelde hij. Cornu spreekt van 'een optimalisatie'.

Het aantal treinkilometers blijft constant, maar dan met meer aanbod op momenten van grote vraag en minder aanbod in de daluren. De spoorbaas beklemtoonde echter dat het nieuwe vervoersplan de beheersovereenkomst volledig respecteert. Die beheersovereenkomst komt op tafel van zodra er een nieuwe regering is.

Cornu herhaalde dat de prijspolitiek een belangrijk element in de onderhandelingen zullen zijn. 'Het gaat dan niet enkel over het absolute niveau, maar ook over hoeveel flexibiliteit wij als onderneming hebben.' Het vervoersplan geldt voor drie jaar. Cornu beloofde alvast dat er na de implementatie een veel breder overleg wordt georganiseerd over het volgende plan. Dat was ditmaal niet mogelijk, omdat de eerste versie al kort na het aantreden van de NMBS-topman gepresenteerd moest worden.

Begin juli nieuwe dienstregeling consulteerbaar

De NMBS laat maandagochtend ook weten dat er begin juli een routeplanner zal worden gelanceerd waarmee reizigers hun toekomstige traject al zullen kunnen uitstippelen. Pas nadat spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel in de loop van augustus de rijpaden bevestigd heeft, is het nieuwe vervoersplan definitief.

(Belga/SD)

Het nieuwe vervoersplan, dat in december van kracht wordt, wekte bij de presentatie tijdens een roadshow in maart heel wat kritiek los. Op basis van de reacties voerde de NMBS nog aanpassingen door. Zo is de verbinding tussen Gent-Dampoort en Brussel omwille van de enorme vraag alsnog behouden. Voor andere geschrapte treinen bleek er ook na de nieuwe evaluatie echter geen plaats meer te zijn. Cornu ontkende dat degenen die het hardst riepen alsnog hun slag thuishaalden. Naast de vraag speelden ook financiële en technische criteria. Soms was er geen plaats meer op het uurrooster, andere verbindingen zijn gewoon te duur. 'Een trein die 8.000 euro per jaar per passagier kost, dat is niet meer te verantwoorden', stelde hij. Cornu spreekt van 'een optimalisatie'. Het aantal treinkilometers blijft constant, maar dan met meer aanbod op momenten van grote vraag en minder aanbod in de daluren. De spoorbaas beklemtoonde echter dat het nieuwe vervoersplan de beheersovereenkomst volledig respecteert. Die beheersovereenkomst komt op tafel van zodra er een nieuwe regering is.Cornu herhaalde dat de prijspolitiek een belangrijk element in de onderhandelingen zullen zijn. 'Het gaat dan niet enkel over het absolute niveau, maar ook over hoeveel flexibiliteit wij als onderneming hebben.' Het vervoersplan geldt voor drie jaar. Cornu beloofde alvast dat er na de implementatie een veel breder overleg wordt georganiseerd over het volgende plan. Dat was ditmaal niet mogelijk, omdat de eerste versie al kort na het aantreden van de NMBS-topman gepresenteerd moest worden. De NMBS laat maandagochtend ook weten dat er begin juli een routeplanner zal worden gelanceerd waarmee reizigers hun toekomstige traject al zullen kunnen uitstippelen. Pas nadat spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel in de loop van augustus de rijpaden bevestigd heeft, is het nieuwe vervoersplan definitief.(Belga/SD)