Op nieuwe beelden van Mehdi Nemmouche, de man die vier mensen vermoord heeft bij een aanslag op het Joods Museum in Brussel, is te zien hoe hij - vier dagen na de aanslag - met een 'handlanger' door de straten van Brussel loopt, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

Het filmpje ontkracht volgens de krant de these dat Nemmouche een lone wolf was. Zo noemt men geweldplegers die alleen handelen. Dat type terroristen is veel moeilijker op te sporen en dus tegen te houden dan de terroristen die georganiseerd in cellen opereren. Zowel terreurgroep IS als Al-Qaeda zet sinds kort, via sociale media, in op lone wolves.

Al in juni, een maand na de aanslagen, had topman André Vandoren van het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) vragen bij de piste van een lone wolf. 'We moeten het gerechtelijk onderzoek afwachten, maar dit was in mijn ogen niet het werk van een lone wolf, klonk het toen. 'Hij reisde naar Syrië en andere landen. Het onderzoek moet zijn volledig parcours in kaart brengen. Hoe is hij opgeleid? Hoe kon hij na de aanslag nog dagenlang onder de rader blijven?'

Op wandel met kalasjnikov?

De beelden van Nemmouche en wat gezien wordt als zijn handlanger werden verspreid door de politie in een nieuw opsporingsbericht en zijn opgenomen door een beveiligingscamera in de Brusselse Albert II-laan op 28 mei 2014, vier dagen na de aanslag. Nemmouche was toen ondergedoken in de hoofdstad.

Op dat moment was Nemmouche (die nu in de gevangenis van Brugge zit en levenslang riskeert) onderweg om een busticket te komen om naar Marseille af te reizen. Daar zou hij op 30 mei opgepakt worden, in het bezit van een zwarte tas met een kalasjnikov en een handvuurwapen. De medeoplichtige heeft op het nieuwe beeldmateriaal ook een zwarte sporttas vast, mogelijk dezelfde.

'Link met Nemouche per ongeluk gelegd'

Nemmouche is een Franse ex-Syriëstrijder die meevocht met Islamitische Staat. In Frankrijk werd al een man opgepakt die Nemmouche logistieke hulp gaf. Die persoon wordt mogelijk uitgeleverd aan België, weet Het Laatste Nieuws. De medeplichtige op de nieuwe beelden wordt ervan verdacht Nemouche onderdak gegeven te hebben.

Opmerkelijk: Het Laatste Nieuws en De Morgen schrijven dat de politie Nemmouche op de nieuwe opsporingsbeelden onherkenbaar hadden gemaakt. Ze wilden het onderzoek niet schaden door de man onterecht in verband te brengen met de aanslag. Maar omdat de nieuwe beelden op de website van de politie geplaatst werden net naast de oorspronkelijke beelden van Nemmouche, was de puzzel snel gelegd.

Nog volgens de kranten wil het federaal parket geen commentaar kwijt.

Het filmpje ontkracht volgens de krant de these dat Nemmouche een lone wolf was. Zo noemt men geweldplegers die alleen handelen. Dat type terroristen is veel moeilijker op te sporen en dus tegen te houden dan de terroristen die georganiseerd in cellen opereren. Zowel terreurgroep IS als Al-Qaeda zet sinds kort, via sociale media, in op lone wolves. Al in juni, een maand na de aanslagen, had topman André Vandoren van het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) vragen bij de piste van een lone wolf. 'We moeten het gerechtelijk onderzoek afwachten, maar dit was in mijn ogen niet het werk van een lone wolf, klonk het toen. 'Hij reisde naar Syrië en andere landen. Het onderzoek moet zijn volledig parcours in kaart brengen. Hoe is hij opgeleid? Hoe kon hij na de aanslag nog dagenlang onder de rader blijven?'De beelden van Nemmouche en wat gezien wordt als zijn handlanger werden verspreid door de politie in een nieuw opsporingsbericht en zijn opgenomen door een beveiligingscamera in de Brusselse Albert II-laan op 28 mei 2014, vier dagen na de aanslag. Nemmouche was toen ondergedoken in de hoofdstad. Op dat moment was Nemmouche (die nu in de gevangenis van Brugge zit en levenslang riskeert) onderweg om een busticket te komen om naar Marseille af te reizen. Daar zou hij op 30 mei opgepakt worden, in het bezit van een zwarte tas met een kalasjnikov en een handvuurwapen. De medeoplichtige heeft op het nieuwe beeldmateriaal ook een zwarte sporttas vast, mogelijk dezelfde.Nemmouche is een Franse ex-Syriëstrijder die meevocht met Islamitische Staat. In Frankrijk werd al een man opgepakt die Nemmouche logistieke hulp gaf. Die persoon wordt mogelijk uitgeleverd aan België, weet Het Laatste Nieuws. De medeplichtige op de nieuwe beelden wordt ervan verdacht Nemouche onderdak gegeven te hebben. Opmerkelijk: Het Laatste Nieuws en De Morgen schrijven dat de politie Nemmouche op de nieuwe opsporingsbeelden onherkenbaar hadden gemaakt. Ze wilden het onderzoek niet schaden door de man onterecht in verband te brengen met de aanslag. Maar omdat de nieuwe beelden op de website van de politie geplaatst werden net naast de oorspronkelijke beelden van Nemmouche, was de puzzel snel gelegd. Nog volgens de kranten wil het federaal parket geen commentaar kwijt.