Nieuwe bedreigingen tegen België: ‘Propaganda en destabilisatiepoging’

© Belga

Het dreigingsniveau in België wordt niet verhoogd na het opduiken van een audioboodschap waarin gedreigd wordt met aanslagen in heel België. Volgens Pieter Van Ostaeyen, kenner van IS, is de dreiging niet meer dan propaganda.

De audioboodschap waarin in naam van terreurorganisatie IS dreigementen worden geuit tegen België, is meer propaganda en een poging om tweedracht en wantrouwen te zaaien dan een reden om te vrezen voor een op handen zijnde aanslag. Dat zegt Pieter Van Ostaeyen, kenner van IS. “Ik sluit een aanslag of een incident in de toekomst zeker niet uit, maar niet als rechtstreeks gevolg van deze boodschap”, zegt Van Ostaeyen.

‘Grappig’

“Dergelijke dreigementen worden dagelijks geuit.” Van Ostaeyen moet toegeven dat hij de audioboodschap zelf nog niet gehoord heeft. “Maar de tweet die de journalist erover verstuurde, heb ik geretweet en is nadien opgepikt door één van mijn jihadi-contacten”, zegt de man. “Die vond het grappig en zei dat er waarschijnlijk toch niets ging gebeuren. Het is ook zo dat dergelijke boodschappen bijna dagelijks de wereld worden ingestuurd. Het gebeurt weliswaar niet vaak dat België daarbij vernoemd wordt maar net als het OCAD vind ik dit geen reden om het dreigingsniveau plots te verhogen.”

Dergelijke dreigementen behoren immers tot de strategie van IS. “Het is een vorm van propaganda en een manier om te proberen onrust en chaos te veroorzaken. Ze willen tweedracht en wantrouwen zaaien om de samenleving en de staat te destabiliseren in de hoop daarvan te kunnen profiteren. Zo zijn ze ook te werk gegaan in Irak. Alleen is de Belgische samenleving veel beter en sterker georganiseerd.”

Geen hoger dreigingsniveau

Het crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken neemt de informatie ernstig, maar ziet geen reden om tot een hoger dreigingsniveau over te gaan. Bovendien halen ook lang niet alle dreigingen de pers, luidt het nog, zonder verder in detail te treden.

In de boodschap zegt de Antwerpse Syriëstrijder Abdellah Nouamane (20), bijgenaamd Abu Jihad Al-Belgiki, uitdrukkelijk dat er ook onschuldige slachtoffers kunnen vallen en dat zelfs ziekenhuizen en scholen potentiële doelwitten zijn. Academicus Montasser AlDe’emeh, die de audioboodschap waarin de dreigementen geuit werden, ontving en doorstuurde naar politie en media, vindt dat we de dreiging beter ernstig nemen. AlDe’emeh is er vrijwel zeker van dat de man die aan het woord komt, wel degelijk Abdellah Nouamane is, hoewel er twee Belgische Syriëstrijders zijn die de bijnaam Abu Jihad Al-Belgiki dragen.

“Allereerst heb ik de audioboodschap gekregen van een Kortrijkse Syrië-strijder die me zei dat het om die man ging”, zegt de academicus. “Die Syrië-strijder zei me ook dat Nouamane hem gezegd had dat ik met hem contact had gehad, wat ook klopt. Daarnaast heb ik de boodschap ook laten horen aan zijn moeder, die er vrij zeker van is dat ze de stem van haar zoon herkent.”

Montasser AlDe’emeh: ‘Dit is een oorlogsverklaring’

Montasser AlDe’emeh twijfelt ook niet aan de dreiging die van de boodschap uitgaat: “De man in het fragment zegt het zelf, dit zijn geen dreigementen meer, dit is een oorlogsverklaring. Ze zullen toeslaan op alle plaatsen waar er ongelovigen zijn. Het gevaar zit hem niet alleen in eventuele teruggekeerde Syrië-strijders, het gaat ook om jongeren hier die zouden kunnen gehoor geven aan de oproep van IS. Je hoeft echt niet naar Syrië te gaan om een aanslag te kunnen plegen. Wij onderschatten nog altijd de impact die IS heeft op de geesten van jongeren, en de frustratie en de haat die in de maatschappij leeft. Het gaat weliswaar om een kleine minderheid maar één iemand kan voldoende zijn om een aanslag te plegen. Drama’s zoals wat er met Hans Van Themsche is gebeurd, zijn daar een perfect voorbeeld van.”

De academicus pleit dan ook voor een duidelijk en consequent beleid: “Er moet rechtlijnigheid zijn en die is er nog steeds niet. Sommige teruggekeerde Syrië-strijders zitten in de cel, anderen lopen vrij rond. De overheid moet duidelijk maken dat wie zich bij IS aansluit, niet zomaar kan terugkeren, dat mogelijke vertrekkers een keuze moeten maken tussen België of IS. Dan weten ze tenminste waar ze aan toe zijn.”

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content