De nieuwe richtlijn houdt een aanzienlijke verlaging in van de geldende drempelwaarden. Voor mannen werden drie alcoholische eenheden per dag - dus 21 per week - als aanvaardbaar gezien, voor vrouwen was de norm 14.

'Het nieuwe advies is een preventieve houvast, om mensen gezond en verstandig met alcohol te laten omgaan', verduidelijkt Tom Evenepoel, coördinator van de Druglijn. 'We leggen die op tien standaardglazen per week, maar het is wel aangeraden om die hoeveelheid te spreiden over verschillende dagen en ook een aantal alchoholvrije dagen in te bouwen.'

Alcohol nog steeds erg diep ingeburgerd

Om de nieuwe alcoholrichtlijn van het VAD was de afgelopen weken al heel wat ophef ontstaan. Het expertisecentrum had de concrete invulling van de richtlijn nog niet gecommuniceerd, maar liet wel al weten dat deze zou worden verstrengd. 'Dat mensen zo beschermend zijn over hun alcoholgebruik, zegt veel over hoe geaccepteerd alcohol is', reageert VAD-directeur Marijs Geirnaert.

De VAD-directeur brak ook opnieuw een lans voor een Belgisch alcoholplan. Daar werd in oktober nog over onderhandeld met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), maar een echt plan kwam er toen niet.

Geirnaert herhaalde dat het VAD een substantiële prijsverhoging van alle alcoholische dranken wil, en pleitte opnieuw voor een beperking van het aanbod, onder meer door een verhoging van de leeftijdsgrens naar 18 jaar en een verkoopverbod in tankstations. Tot slot wil de VAD ook de reclame voor alcohol aan banden leggen.

Doe zelf de test

Wie zelf wil testen hoe het met zijn of haar alcoholgebruik gesteld is, kan dat met de test van de Druglijn.

(SK)

De nieuwe richtlijn houdt een aanzienlijke verlaging in van de geldende drempelwaarden. Voor mannen werden drie alcoholische eenheden per dag - dus 21 per week - als aanvaardbaar gezien, voor vrouwen was de norm 14. 'Het nieuwe advies is een preventieve houvast, om mensen gezond en verstandig met alcohol te laten omgaan', verduidelijkt Tom Evenepoel, coördinator van de Druglijn. 'We leggen die op tien standaardglazen per week, maar het is wel aangeraden om die hoeveelheid te spreiden over verschillende dagen en ook een aantal alchoholvrije dagen in te bouwen.'Om de nieuwe alcoholrichtlijn van het VAD was de afgelopen weken al heel wat ophef ontstaan. Het expertisecentrum had de concrete invulling van de richtlijn nog niet gecommuniceerd, maar liet wel al weten dat deze zou worden verstrengd. 'Dat mensen zo beschermend zijn over hun alcoholgebruik, zegt veel over hoe geaccepteerd alcohol is', reageert VAD-directeur Marijs Geirnaert.De VAD-directeur brak ook opnieuw een lans voor een Belgisch alcoholplan. Daar werd in oktober nog over onderhandeld met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), maar een echt plan kwam er toen niet.Geirnaert herhaalde dat het VAD een substantiële prijsverhoging van alle alcoholische dranken wil, en pleitte opnieuw voor een beperking van het aanbod, onder meer door een verhoging van de leeftijdsgrens naar 18 jaar en een verkoopverbod in tankstations. Tot slot wil de VAD ook de reclame voor alcohol aan banden leggen.(SK)