Nieuwe ABVV-topman ziet allerlei coalities zitten: ‘Iedereen behalve de liberalen’

Robert Vertenueil tijdens een speech op het ManiFiesta: het feest van de solidariteit in Bredene in 2016. © BelgaImage
Jan Lippens
Jan Lippens Freelancejournalist

Robert Vertenueil wordt de nieuwe voorzitter van het ABVV, mét een uitgesproken mening over (Franstalige) coalities.

Robert Vertenueil is in Vlaanderen vrijwel onbekend, maar daar komt wellicht snel verandering in wanneer hij in juni Rudy De Leeuw opvolgt als topman van het ABVV. Daar is ook Jos Digneffe, gepensioneerd voorman van de socialistische spoorbond, van overtuigd.

Vertenueil (52), geboren in Sint-Joost-Ten-Node en opgegroeid in Quaregnon, is een product van de socialistische beweging. Na zijn studie werkte hij in Waals-Brabant voor de Socialistische Mutualiteit, daarna maakte hij bijna op kousenvoeten carrière binnen de Algemene Centrale, de belangrijkste arbeiderscentrale.

Wat voor een man is Vertenueil?

Jos Digneffe: Toen ik nog actief was, was hij veeleer een low profile-figuur, maar er werden toen al goede dingen over hem verteld binnen de vakbond over zijn werk achter de coulissen. Hij staat bekend als strijdvaardig syndicalist die hard op tafel slaat als het moet, maar altijd bereid is om te onderhandelen als het kan.

Als de socialistische vakbond in Wallonië zelfmoord wil plegen, moet ze de PTB zwaar aanvallen.

Over dat onderhandelen zegt Vertenueil dat hij zich nooit opjaagt, en desnoods urenlang kan blijven zitten en wachten op het juiste moment. Geen uitputtingsslag is hem te veel. Een ijzeren vuist in een fluwelen handschoen.

Vertenueil is pas de laatste jaren opgevallen in de Franstalige pers. Hij was een aantal jaren PS-gemeenteraadslid in Nijvel, maar of hij een hondstrouwe partijman is, valt nog te bezien. Zo maakte hij ophef door openlijk te pleiten voor nauwere samenwerking tussen de PS en de PTB (de Franstalige PVDA, nvdr.). Hij droomt hardop van een coalitie van PS, PTB en Ecolo na de federale verkiezingen van 2019. Dat wordt hem niet overal in dank afgenomen. In een lang interview met Le Soir vertelde hij dat hij op politiek vlak allerlei coalities ziet zitten: ‘Tout sauf les libéraux’. Hij nam toen wel wat gas terug over de PTB. ‘Ze vertellen goede dingen, maar evengoed dwaasheden’, klonk het. Maar voorbeelden van die dwaasheden gaf hij niet.

Was u verrast door dat openlijke pleidooi voor een tandem PS-PTB?

Digneffe: Er gaan wel meer Waalse syndicalisten frontaal tegen de PS in. De PTB is in Wallonië ontzettend succesvol. Als morgen alle PTB-gezinde vakbondsleden vertrekken, zou dat het ledenbestand zwaar aantasten. Als de vakbond in Wallonië zelfmoord wil plegen, moet ze de PTB zwaar aanvallen. Voor de buitenwacht en de media lijkt het misschien alsof almachtige vakbondsbonzen in hun eentje alles bepalen, maar meestal volgen ze wat de leden willen. Een vakbondsleider moet vertellen wat zijn basis verwacht en hem voorzegt. En dat doet Vertenueil perfect.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content