In Zeebrugge is donderdag op 46 kilometer voor de kust het nieuwe offshorewindmolenpark van Belwind geopend.

Het gaat om het eerste windturbinepark in het Belgisch deel van de Noordzee dat volledig operationeel is. Het park omvat 55 windturbines die samen goed zijn voor 165 megawatt. Met de bouw is een investering van 614 miljoen euro gemoeid.

Het Belwind-project heet de grootste privé-investering van de jongste jaren in België te zijn. De belangrijkste investeerders zijn de Groep Colruyt (27,5 procent), de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), de familie Colruyt, de familiale holding SHV, de energiecoöperatie Meewind en Rabobank.

Volgens algemeen directeur Frank Coenen van Belwind vermindert het nieuwe park de CO2-uitstoot bij de elektriciteitsproductie met 270.000 ton. De windturbines en het 1.100 ton zware transformatorstation staan
op holle buizen met een diameter van 5 meter die in de zeebodem zijn
bevestigd.

De zee is ter hoogte van de Blighbank tussen 20 en 37 meter diep. Daardoor varieert de lengte van de funderingspalen van 50 tot 72 meter.

In Zeebrugge is donderdag op 46 kilometer voor de kust het nieuwe offshorewindmolenpark van Belwind geopend.Het gaat om het eerste windturbinepark in het Belgisch deel van de Noordzee dat volledig operationeel is. Het park omvat 55 windturbines die samen goed zijn voor 165 megawatt. Met de bouw is een investering van 614 miljoen euro gemoeid.Het Belwind-project heet de grootste privé-investering van de jongste jaren in België te zijn. De belangrijkste investeerders zijn de Groep Colruyt (27,5 procent), de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), de familie Colruyt, de familiale holding SHV, de energiecoöperatie Meewind en Rabobank.Volgens algemeen directeur Frank Coenen van Belwind vermindert het nieuwe park de CO2-uitstoot bij de elektriciteitsproductie met 270.000 ton. De windturbines en het 1.100 ton zware transformatorstation staan op holle buizen met een diameter van 5 meter die in de zeebodem zijn bevestigd. De zee is ter hoogte van de Blighbank tussen 20 en 37 meter diep. Daardoor varieert de lengte van de funderingspalen van 50 tot 72 meter.