Het nieuws over het mogelijke nieuwe spoor zat in een reportage van het VRT-programma Terzake. Paul De Ridder, historicus van de Koninklijke Bibliotheek en Brussels Parlementslid, verklaarde daar dat hij tevergeefs onderhandelde met de 'vooraanstaande Gentse familie'. Hij kreeg het dossier van de vorig jaar overleden professor Grondwettelijk Recht Robert Senelle, maar stapte er in augustus mee naar het Gentse parket.

De Ridder sprak naar eigen zeggen met een familielid dat het paneel gezien heeft en hem bevestigde dat het in goede staat is. Zelf heeft hij het niet gezien. De familie zou het schilderij in het verleden al aangeboden hebben aan bisschop Leonce-Albert Van Peteghem, maar die zou het geweigerd hebben. Om de familienaam niet te besmeuren en uit vrees voor vervolging wegens heling, zou de familie de zaak sindsdien blokkeren.

Bisschop wil paneel terug

Het hele verhaal en de chronologie doet denken aan een these uit 2012, toen de familie van een overleden christendemocratische politicus aangewezen werd. Toen reageerde de rector van de Sint-Baafskathedraal dat hij al dossier van een meter dik aan tips heeft.

De Gentse bisschop Luc Van Looy op om het werk terug te geven. "Dit is een paneel dat een fundamenteel liturgische functie heeft, het concentreren van de mensheid rond dat lam, de Christus. We zouden niet liever hebben dan dat het terug in zijn totaliteit terugkeert" aldus Van Looy. "Neem dat iemand het paneel heeft of weet waar het is: de totaliteit en integraliteit vraagt dat je meewerkt aan het restaureren van het geheel." (Belga/TV)

Het nieuws over het mogelijke nieuwe spoor zat in een reportage van het VRT-programma Terzake. Paul De Ridder, historicus van de Koninklijke Bibliotheek en Brussels Parlementslid, verklaarde daar dat hij tevergeefs onderhandelde met de 'vooraanstaande Gentse familie'. Hij kreeg het dossier van de vorig jaar overleden professor Grondwettelijk Recht Robert Senelle, maar stapte er in augustus mee naar het Gentse parket.De Ridder sprak naar eigen zeggen met een familielid dat het paneel gezien heeft en hem bevestigde dat het in goede staat is. Zelf heeft hij het niet gezien. De familie zou het schilderij in het verleden al aangeboden hebben aan bisschop Leonce-Albert Van Peteghem, maar die zou het geweigerd hebben. Om de familienaam niet te besmeuren en uit vrees voor vervolging wegens heling, zou de familie de zaak sindsdien blokkeren.Het hele verhaal en de chronologie doet denken aan een these uit 2012, toen de familie van een overleden christendemocratische politicus aangewezen werd. Toen reageerde de rector van de Sint-Baafskathedraal dat hij al dossier van een meter dik aan tips heeft. De Gentse bisschop Luc Van Looy op om het werk terug te geven. "Dit is een paneel dat een fundamenteel liturgische functie heeft, het concentreren van de mensheid rond dat lam, de Christus. We zouden niet liever hebben dan dat het terug in zijn totaliteit terugkeert" aldus Van Looy. "Neem dat iemand het paneel heeft of weet waar het is: de totaliteit en integraliteit vraagt dat je meewerkt aan het restaureren van het geheel." (Belga/TV)