Nieuw record voor wachtlijst voor scholenbouw

Basisschool De Brug, Erpe-Mere © F. Dujardin

De wachtlijst voor scholenbouw is toegenomen tot een recordbedrag van 2,97 miljard euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Vlaams Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (Agion), schrijft De Tijd dinsdag.

In Vlaanderen wachten 1826 schoolbesturen op geld van de overheid om te renoveren of bouwen. Ze vroegen samen 2,97 miljard euro, volgens de situatie op 1 januari 2018. Een jaar eerder was dat nog 2,72 miljard euro. In de cijfers wordt er geen rekening gehouden met de noden in het gemeenschapsonderwijs. Daar zou jaarlijks nog eens 245 miljoen euro nodig zijn voor de vervanging en het onderhoud van de scholen, stelt GO!. Om het patrimonium opnieuw in goede staat te krijgen, is er volgens de scholengroep tussen 3 en 3,9 miljard euro nodig.

De wachtlijst van de scholenbouw is zo lang omdat er jaren weinig is geïnvesteerd. Bovendien is 60 procent van de scholen in Vlaanderen in de jaren zeventig gebouwd en is een op de drie scholen van voor 1950. Het patrimonium is dus oud.

Toch werd vorig jaar meer dan 600 miljoen geïnvesteerd in de scholenbouw, blijkt uit de voortgangsrapportering van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Zij geeft donderdag in het Vlaams parlement een stand van zaken over haar masterplan voor scholenbouw. Crevits rekent bij die 600 miljoen ook wel het geld dat de katholieke schoolbesturen zelf hebben bijgelegd. Vanuit de Vlaamse begroting ging er vorig jaar 401 miljoen euro naar scholenbouw. Dat budget stijgt jaarlijks, maar toch is de historische achterstand nog niet ingehaald. Bovendien groeit het aantal leerlingen, waardoor er steeds meer plaatsen nodig zijn.

Crevits laat weten dat het voor schoolbesturen nuttig is om nu al een subsidieaanvraag in te dienen. De drempel is volgens haar laag en de wachttijd is relatief lang. ‘Is het niet voor nu, dan is het voor later’, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content