Nieuw fraudeonderzoek tegen Beaulieu en familie De Clerck

  • Bijgewerkt om

Het gerecht voert een nieuw witwasonderzoek tegen drie leden van de De Clerck, stichters van Beaulieu International Group. Ze zouden voor meer dan 193 miljoen euro aandelen witgewassen hebben

De witwasoperatie zou via Luxemburg geaan zijn, bericht De Tijd. Het onderzoek blaast nieuw leven in de bekendste fraudezaak in de Belgische geschiedenis. De zaak-Beaulieu loopt sinds 1990. Speurders zouden al maanden in de grootste discretie aan het onderzoek werken, omdat het om zoveel geld gaat en omdat het de beruchte fraudezaak kan "redden". Een raadsheer van het Brusselse hof van beroep leidt het onderzoek.

Stroman

De Tijd schrijft dat het onderzoek focust op twee vennootschappen in Luxemburg, die in handen waren van de Libanese zakenman Harout Khatchadourian. Hij is een van de hoofdverdachten in de oude zaak-Beaulieu. De man zou jarenlang gigantische commissielonen gekregen hebben van Beaulieu voor fictieve prestaties. Het gerecht vermoedt dat hij een stroman was voor de familie De Clerck om in het zwart geld uit haar bedrijven te halen en via witwasconstructies terug te brengen naar de familie.

Schermbedrijven

Het onderzoek gaat over 193 miljoen euro aandelen die al jaren officieel in handen waren van Khatchadourian. In de herfst van 2009 is het pakket Beaulieu-aandelen via twee Luxemburgse holdings teruggebracht naar Beaulieu-bestuurders Francis en Luc De Clerck en hun zus Ann.

Speurders menen duidelijke aanwijzingen te hebben dat het een operatie is om de zwartgeldcircuits uit het verleden wit te wassen. Zo zijn schermbedrijven in Luxemburg gebruikt om de aandelentransfer te verbergen. (Belga/TV)