Nieuw computersysteem: 100 stuurt verkeerde ambulances uit

Hulpdiensten moeten nu vaak tientallen kilometers verder uitrijden dan collega’s die veel dichterbij zijn, zo schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

“We zijn een derde van onze oproepen kwijt”, zegt spoedarts Dirk Wynsberghe van het AZ Sint-Lucas in Brugge. “Het systeem geeft blijkbaar aan dat heel het gebied rond ons ziekenhuis zone 20 is. Het systeem gaat er dus van uit dat onze ambulance daar 20 km per uur rijdt en berekent dezelfde tijd als een fietser.” Daardoor stuurt het systeem vaak een verkeerde ambulance uit, waardoor kostbare tijd verloren gaat voor de slachtoffers.

Vooral problemen in Oost- en West-Vlaanderen

Ook andere ziekenhuizen en kazernes ervaren het probleem. Vooral in West- en Oost-Vlaanderen zijn er moeilijkheden. De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé stuurt daarom een brief uit naar minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet met de vraag om dringend actie te ondernemen. In Oost-Vlaanderen is het probleem wel minder ernstig, aldus gouverneur Jan Briers.

In Vlaams-Brabant klinkt het dat de werking van Astrid wel meevalt. Antwerpen wacht met de invoering van het systeem totdat het op punt staat. (Belga/TV)

Partner Content