‘Niet elke werkloze is een fraudeur’ (Bruno Tobback)

Bruno Tobback © BELGA
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

SP.A-voorzitter Bruno Tobback hekelt het aanhoudend wantrouwen van andere partijen. ‘Die angstzaaierij moet stoppen’, klinkt het.

In aanloop naar het SP.A-partijcongres pleit voorzitter Bruno Tobback voor meer positivisme. ‘Het wantrouwen moet stoppen, dat is de meest waanzinnige manier om aan een toekomst te bouwen’, zegt hij in Metro.

Net als de andere partijen tekent ook SP.A zijn toekomstlijnen uit tijdens een congres dat volgend weekend plaatsvindt. Tijdens de bijeenkomst Vlaanderen van Morgen wil SP.A een minder harde toon aanslaan dan de andere partijen. ‘We moeten opnieuw samenwerken’, klinkt het.

‘Schaakspelletjes’

Bruno Tobback ergert zich in de krant aan de beschuldigende vinger naar mensen die niet meekunnen. ‘Dat is erg nefast voor onze samenleving. Niet elke werkloze is een fraudeur en niet elke zieke een profiteur’, bekritiseert hij een teneur die volgens hem kenmerkend is voor de hele samenleving.

‘Ik ben niet bang voor de oppositie, al wil ik uiteraard opnieuw besturen’

Bruno Tobback

‘Het gaat niet zozeer over specifieke partijen, al heb ik in het verleden al aangegeven dat N-VA geen ‘sociale poot heeft’. Toch wil de voorzitter niet gezegd hebben dat hij enkel in een regering stapt zonder N-VA. ‘Aan die schaakspelletjes doe ik niet mee’, aldus Tobback. ‘Iedereen die aan ons project wil meewerken is welkom, hoe die partijen heten, maakt me echt niet uit.’

Hoewel SP.A in de peilingen strandt op een 13.4 procent ziet Tobback zijn partij niet onmiddellijk in de oppositie belanden. ‘Onze partij heeft nog veel groeimarge. Maar ik ben niet bang voor de oppositie al wil ik uiteraard opnieuw besturen.’

Lastige kwesties aangepakt

En over dat huidige beleid is de voorzitter tevreden. ‘Op minder dan drie jaar tijd hebben we meer gedaan dan de vorige twee regeringen samen’, zegt hij. Volgens hem beleefden lastige kwesties als het verlengen van de loopbanen en fraudebestrijding deze regering een doorbraak.

De kritiek op Vlaams niveau op onder meer de onderwijshervorming minimaliseert hij door te stellen dat zijn partij heeft gezorgd voor een efficiënter overheidsapparaat. ‘Andere zeuren daarover, wij hebben het gedaan.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content