In heel het land zijn er 128 controleurs om te controleren of bedrijven voldoende preventiemaatregelen nemen in de strijd tegen burn-outs. Een hele generatie inspecteurs gaat momenteel met pensioen en wordt niet vervangen, zo klaagt vakbond ACV dinsdag aan in Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Het gevolg is dat er amper controles plaatsvinden. "De kans dat je lottomiljonair wordt, is groter dan dat een bedrijf gecontroleerd wordt op ziekte- en veiligheids­preventie", zegt Herman Fonck, veiligheidsverantwoordelijke van de vakbond. "Iedereen heeft het over de vele burn-outs en klaagt over het recordaantal langdurig zieken, maar er wordt bijna niet nagegaan of bedrijven daar wel iets tegen doen."

Met het huidige aantal inspecteurs kan elk bedrijf amper één keer om de 21,5 jaar gecontroleerd worden. De controles blijken nochtans zinvol. Bij één op de twee controles wordt een overtreding vastgesteld.

Unizo-topman Karel Van Eetvelt zegt dat de controles het probleem niet gaan oplossen. "Die controles van preventiemaatregelen dienen enkel om ondernemers te koeioneren, het gaat om paperasserij. Wij hebben een enquête gedaan bij onze ondernemers waaruit blijkt dat 93 procent zelf al preventie-initiatieven neemt. De kmo's hebben daar veel belang bij, want als iemand uitvalt in een klein bedrijf, is dat een drama."

Kris Peeters: "Sensibilisering en vorming nog belangrijker in strijd tegen burn-outs"

Het is "noodzakelijk en goed" om via inspecties na te gaan of bedrijven voldoende preventiemaatregelen nemen tegen burn-outs, maar "sensibilisering en vorming zijn nog belangrijker", meent minister van Werk Kris Peeters. De CD&V'er reageert daarmee op de aanklacht van christelijke vakbond ACV, die zegt dat er "amper controles plaatsvinden" omdat er te weinig inspecteurs zijn.

Volgens ACV zijn er in heel het land maar 128 inspecteurs die controleren of bedrijven wel voldoende maatregelen nemen tegen burn-outs. "De kans dat je lottomiljonair wordt, is groter dan dat een bedrijf gecontroleerd wordt op ziekte- en veiligheids­preventie", zegt Herman Fonck, veiligheidsverantwoordelijke van de vakbond, dinsdag in Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Dat spreekt Peeters tegen. "We hebben 15 bijkomende inspecteurs aangeworven om te controleren of werkgevers een re-integratie en absenteïsmebeleid voeren, een verhoging met meer dan 10 procent", klinkt het. "Nog belangrijker zijn de drie andere maatregelen die we hebben genomen", gaat de minister verder. Het gaat dan onder meer over sensibiliseringscampagnes om "psychosociale risico's" als stress en burn-out te voorkomen, en om afspraken tussen de sociale partners binnen het interprofessioneel akkoord om burn-out verder te bestrijden.

Tot slot is de bestrijding van burn-out ook opgenomen in de 'wet wendbaar en werkbaar werk', onder de vorm van een vormingsverplichting, besluit de minister.

In heel het land zijn er 128 controleurs om te controleren of bedrijven voldoende preventiemaatregelen nemen in de strijd tegen burn-outs. Een hele generatie inspecteurs gaat momenteel met pensioen en wordt niet vervangen, zo klaagt vakbond ACV dinsdag aan in Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Het gevolg is dat er amper controles plaatsvinden. "De kans dat je lottomiljonair wordt, is groter dan dat een bedrijf gecontroleerd wordt op ziekte- en veiligheids­preventie", zegt Herman Fonck, veiligheidsverantwoordelijke van de vakbond. "Iedereen heeft het over de vele burn-outs en klaagt over het recordaantal langdurig zieken, maar er wordt bijna niet nagegaan of bedrijven daar wel iets tegen doen." Met het huidige aantal inspecteurs kan elk bedrijf amper één keer om de 21,5 jaar gecontroleerd worden. De controles blijken nochtans zinvol. Bij één op de twee controles wordt een overtreding vastgesteld. Unizo-topman Karel Van Eetvelt zegt dat de controles het probleem niet gaan oplossen. "Die controles van preventiemaatregelen dienen enkel om ondernemers te koeioneren, het gaat om paperasserij. Wij hebben een enquête gedaan bij onze ondernemers waaruit blijkt dat 93 procent zelf al preventie-initiatieven neemt. De kmo's hebben daar veel belang bij, want als iemand uitvalt in een klein bedrijf, is dat een drama." Het is "noodzakelijk en goed" om via inspecties na te gaan of bedrijven voldoende preventiemaatregelen nemen tegen burn-outs, maar "sensibilisering en vorming zijn nog belangrijker", meent minister van Werk Kris Peeters. De CD&V'er reageert daarmee op de aanklacht van christelijke vakbond ACV, die zegt dat er "amper controles plaatsvinden" omdat er te weinig inspecteurs zijn. Volgens ACV zijn er in heel het land maar 128 inspecteurs die controleren of bedrijven wel voldoende maatregelen nemen tegen burn-outs. "De kans dat je lottomiljonair wordt, is groter dan dat een bedrijf gecontroleerd wordt op ziekte- en veiligheids­preventie", zegt Herman Fonck, veiligheidsverantwoordelijke van de vakbond, dinsdag in Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Dat spreekt Peeters tegen. "We hebben 15 bijkomende inspecteurs aangeworven om te controleren of werkgevers een re-integratie en absenteïsmebeleid voeren, een verhoging met meer dan 10 procent", klinkt het. "Nog belangrijker zijn de drie andere maatregelen die we hebben genomen", gaat de minister verder. Het gaat dan onder meer over sensibiliseringscampagnes om "psychosociale risico's" als stress en burn-out te voorkomen, en om afspraken tussen de sociale partners binnen het interprofessioneel akkoord om burn-out verder te bestrijden. Tot slot is de bestrijding van burn-out ook opgenomen in de 'wet wendbaar en werkbaar werk', onder de vorm van een vormingsverplichting, besluit de minister.