Nog deze maand zouden de eerste families er opgesloten worden. 'We zullen proberen om die families via de rechtbank vrij te krijgen', zegt Sotieta Ngo, directrice van de ngo Ciré. De pers kon de gebouwen nog niet bezoeken, maar persagentschap Belga sprak met medewerkers van de ngo's die wel binnenmochten.

Dit is een gevangenis voor buitenlandse kinderen die geen misdaad begaan hebben.

Sotieta Ngo, directrice ngo Ciré

De woonunits voor families die gebouwd worden in het gesloten centrum van Steenokkerzeel, zijn nagenoeg klaar. In de houten gebouwen zullen uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen opgesloten worden met het oog op hun uitwijzing.

Ons land werd in het verleden verschillende keren door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeeld voor het opsluiten van kinderen. De regering besliste daarom om woonunits te ontwerpen die aangepast zijn aan de noden van gezinnen met kinderen. Zo krijgen ze tussen 22 uur 's avonds en 6 uur 's morgens de nodige privacy en is er begeleiding van coaches. De hekken worden aan het zicht onttrokken door een 'trompe-l'oeil', panelen met afbeeldingen van velden en een blauwe hemel, zeggen de medewerkers van de ngo's die de locatie konden bezoeken.

Volgens Ngo zijn voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens echter niet enkel de detentieomstandigheden, maar het opsluiten van kinderen op elke manier een probleem. 'Het feit dat kinderen opgesloten worden, is op zich al een schending van hun rechten', zegt ze.

'De regering heeft het over het belang van het kind, respect voor de autoriteit van de ouders en respect voor het gezinsleven', aldus Ngo. 'Maar ze wil vooral de boodschap verspreiden dat zelfs families met kinderen niet veilig zijn voor haar uitwijzingspolitiek.'

'Dit is een gevangenis voor buitenlandse kinderen die geen misdaad begaan hebben. Ze worden louter om administratieve redenen opgesloten', aldus Ngo. 'In wat voor wereld leven wij dan?'

Ciré wil families die opgesloten worden vrij krijgen via de Belgische rechtbank. Als dat niets oplevert, is een procedure voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens mogelijk. 'Maar dat duurt erg lang, intussen zijn die families al uitgewezen', klinkt het.

Nog deze maand zouden de eerste families er opgesloten worden. 'We zullen proberen om die families via de rechtbank vrij te krijgen', zegt Sotieta Ngo, directrice van de ngo Ciré. De pers kon de gebouwen nog niet bezoeken, maar persagentschap Belga sprak met medewerkers van de ngo's die wel binnenmochten.De woonunits voor families die gebouwd worden in het gesloten centrum van Steenokkerzeel, zijn nagenoeg klaar. In de houten gebouwen zullen uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen opgesloten worden met het oog op hun uitwijzing.Ons land werd in het verleden verschillende keren door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeeld voor het opsluiten van kinderen. De regering besliste daarom om woonunits te ontwerpen die aangepast zijn aan de noden van gezinnen met kinderen. Zo krijgen ze tussen 22 uur 's avonds en 6 uur 's morgens de nodige privacy en is er begeleiding van coaches. De hekken worden aan het zicht onttrokken door een 'trompe-l'oeil', panelen met afbeeldingen van velden en een blauwe hemel, zeggen de medewerkers van de ngo's die de locatie konden bezoeken.Volgens Ngo zijn voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens echter niet enkel de detentieomstandigheden, maar het opsluiten van kinderen op elke manier een probleem. 'Het feit dat kinderen opgesloten worden, is op zich al een schending van hun rechten', zegt ze. 'De regering heeft het over het belang van het kind, respect voor de autoriteit van de ouders en respect voor het gezinsleven', aldus Ngo. 'Maar ze wil vooral de boodschap verspreiden dat zelfs families met kinderen niet veilig zijn voor haar uitwijzingspolitiek.''Dit is een gevangenis voor buitenlandse kinderen die geen misdaad begaan hebben. Ze worden louter om administratieve redenen opgesloten', aldus Ngo. 'In wat voor wereld leven wij dan?'Ciré wil families die opgesloten worden vrij krijgen via de Belgische rechtbank. Als dat niets oplevert, is een procedure voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens mogelijk. 'Maar dat duurt erg lang, intussen zijn die families al uitgewezen', klinkt het.