Tijdens een grootscheepse actie tegen mensensmokkel hebben agenten van de Brusselse federale gerechtelijke politie zaterdag een reeks verdachten opgepakt. De onderzoeksrechter hield in totaal achttien mensen aan. Er werden ook tweehonderd illegalen aangetroffen. Zowel daders als slachtoffers, meestal jonge mannen, zijn Indiërs.

In een onderzoek dat al bijna een jaar loopt, voerden ongeveer 200 agenten zaterdagmorgen negentien huiszoekingen uit in Brussel, Elsene, Anderlecht, Sint-Gillis, Tubeke en Vilvoorde.

Het ging om adressen waar bendeleden verbleven, enkele zogenaamde safehouses (onderduikadressen voor illegalen) en de Sikh-tempel in Vilvoorde.

De actie was gericht tegen een bende mensensmokkelaars die al meer dan een jaar actief was. Volgens het parket bracht de organisatie de Indiërs via Moskou en Centraal-Europa naar Italië, waar ze aan de slag gingen in de fruit- en groenteteelt.

Nadien kwamen ze via steden in Noord-Italië naar België. Dat transport gebeurde met de trein of met kleine vrachtwagens en bestelwagens. Eenmaal in België vonden de illegalen onderdak in safehouses in Brussel. Van daaruit vertrokken ze naar Groot-Brittannië.

De organisatie werkte met twee soorten transporten, met of zonder 'garantie'. Bij transporten met garantie hadden de illegalen meer kans om hun bestemming te bereiken omdat een lid van de bende mensensmokkelaars meereisde of omdat de chauffeur van de vrachtwagen op de hoogte was.

Bij een transport zonder garantie werden de illegalen op goed geluk op een vrachtwagen gezet. Als ze ontdekt werden door de politie hadden ze geen recht op een tweede poging, wat ze wel hadden bij een transport met garantie. Voor een transport met garantie vroeg de organisatie veel hogere prijzen.

Alleen al voor het transport van België naar Groot-Brittanië vroeg de bende volgens het Brusselse parket bedragen van 1.500 tot 5.000 euro. Het parket gaat ervan uit dat de bende sinds begin 2008 honderden illegalen heeft overgebracht.

Tijdens een grootscheepse actie tegen mensensmokkel hebben agenten van de Brusselse federale gerechtelijke politie zaterdag een reeks verdachten opgepakt. De onderzoeksrechter hield in totaal achttien mensen aan. Er werden ook tweehonderd illegalen aangetroffen. Zowel daders als slachtoffers, meestal jonge mannen, zijn Indiërs. In een onderzoek dat al bijna een jaar loopt, voerden ongeveer 200 agenten zaterdagmorgen negentien huiszoekingen uit in Brussel, Elsene, Anderlecht, Sint-Gillis, Tubeke en Vilvoorde.Het ging om adressen waar bendeleden verbleven, enkele zogenaamde safehouses (onderduikadressen voor illegalen) en de Sikh-tempel in Vilvoorde.De actie was gericht tegen een bende mensensmokkelaars die al meer dan een jaar actief was. Volgens het parket bracht de organisatie de Indiërs via Moskou en Centraal-Europa naar Italië, waar ze aan de slag gingen in de fruit- en groenteteelt.Nadien kwamen ze via steden in Noord-Italië naar België. Dat transport gebeurde met de trein of met kleine vrachtwagens en bestelwagens. Eenmaal in België vonden de illegalen onderdak in safehouses in Brussel. Van daaruit vertrokken ze naar Groot-Brittannië.De organisatie werkte met twee soorten transporten, met of zonder 'garantie'. Bij transporten met garantie hadden de illegalen meer kans om hun bestemming te bereiken omdat een lid van de bende mensensmokkelaars meereisde of omdat de chauffeur van de vrachtwagen op de hoogte was.Bij een transport zonder garantie werden de illegalen op goed geluk op een vrachtwagen gezet. Als ze ontdekt werden door de politie hadden ze geen recht op een tweede poging, wat ze wel hadden bij een transport met garantie. Voor een transport met garantie vroeg de organisatie veel hogere prijzen.Alleen al voor het transport van België naar Groot-Brittanië vroeg de bende volgens het Brusselse parket bedragen van 1.500 tot 5.000 euro. Het parket gaat ervan uit dat de bende sinds begin 2008 honderden illegalen heeft overgebracht.