Net geen 22, verlaten jongeren het ouderlijk nest

Jongeren zijn gemiddeld 21,6 jaar oud wanneer ze het ouderlijk huis verlaten. Hun grootste ambitie: een eigen gezin stichten.

Dat blijkt uit een onderzoek van verzekeraar DVV en marktonderzoeksbureau InSites Consulting bij 3.105 jongeren tussen 15 en 35 jaar. De resultaten van het onderzoek werden donderdag voorgesteld.

Jongeren verlaten het ouderlijk huis in de eerste plaats omdat ze hun eigen boontjes willen doppen (80 procent). Daarna komt de lonkende vrijheid, voor 62 procent van hen. Amper vijf procent moet vertrekken: bij hen vinden de ouders dat het welletjes is geweest.

Een op de drie jongeren die de ouderlijke woonst verlaten, wil onmiddellijk een eigen huis, blijkt voorts uit het onderzoek. Maar voor dat aan de orde is, vindt 76 procent van de nestverlaters dat er voldoende gespaard moet worden. Zeventig procent vindt een vaste job dan ook heel belangrijk. Financiële hulp van de ouders is maar voor 9 procent van de ondervraagden een voorwaarde.

Ambitie

Het onderzoek toont ook aan dat een eigen gezin stichten de grootste ambitie is van de nestverlaters (43 procent). Op de tweede plaats komt een stressvrij leven (21 procent) en pas daarna kiezen jongeren voor een succesvolle carrière (17 procent).

De grootste “geluksbrengers” van de nestverlaters zijn dan weer liefde (73 procent) en een goede gezondheid (45 procent). Mannen zijn gemiddeld gelukkiger dan vrouwen (57 tegenover 51 procent) en zijn ook optimistischer ingesteld (30 tegenover 21 procent). (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content