"We zullen er alles aan doen om deze dieren te beschermen", zo zei de Tanzaniaanse viceminister van Natuurlijke Hulpbronnen, Constantine Kanyasu. Volgens de laatste cijfers leven er nog minder dan 5.000 zwarte neushoorns in het wild, wat van hen een van de meest bedreigde diersoorten maakt. Ze hebben, dankzij hun dikke huid en hun afmetingen, weinig natuurlijke vijanden, maar hun aantallen zijn in de loop der jaren gedecimeerd door stroperij. Vooral in Azië worden de hoorns gebruikt om er zogenaamde geneeskrachtige poeders van te maken. Ook wordt de hoorn veelvuldig verwerkt tot heften van messen en dolken. Zoals voor alle andere neushoorns is ook de handel in (de hoorn van) zwarte neushoorns verboden door het CITES-verdrag. (Belga)