De zeven mannen die dinsdag zijn opgepakt in Antwerpen in het kader van een terreuronderzoek zijn allemaal aangehouden. Van de mannen die in Brussel werden opgepakt in het kader van een gelijkaardig onderzoek werden er twee aangehouden.

Tijdens verschillende simultane huiszoekingen in Antwerpen, Nederland en Duitsland werden dinsdag een tiental terrreurverdachten opgepakt, onde wie zeven in de Scheldestad.

De zeven worden ervan verdacht aan aanslag te hebben willen plegen in België, al waren die plannen volgens het federaal parket niet concreet. Daarnaast worden ze ook verdacht van het ronselen van geld en strijders voor een Tsjetsjeense terroristische
organisatie via de extremistische website Ansar Al Mujahideen.

De Mechelse onderzoeksrechter die het onderzoek leidt liet het zevental woensdag aanhouden op verdenking van deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie. Vrijdag verschijnen ze in Mechelen voor de raadkamer.

Hoewel er geen band is tussen beide dossiers werden dinsdag ook een aantal mensen aangehouden na zeventien huiszoekingen in het Brusselse in het kader van een onderzoek naar islamterrorisme.

Tijdens die acties bleken uiteindelijk vijftien mensen te zijn gearresteerd. Twee van hen werden woensdag aangehouden door de Brusselse onderzoeksrechter.

Ze worden ervan verdacht deel uit te maken van een groep die jonge moslims probeerde te ronselen om te gaan vechten in Irak en Afghanistan. Plannen voor een aanslag zouden er niet geweest zijn. Vrijdag verschijnen ze voor de Brusselse raadkamer.

'Geen anti-islamoperatie'

André Vandoren, topman van het OCAD (Coördinatieorgaan voor de Analyse van de Dreiging) zei dinsdagavond dat de antiterreuracties
in Brussel en Antwerpen geen 'anti-islamoperatie' waren. Volgens hem werden de acties uitgevoerd op basis van een onderzoek dat lang is voorbereid door de gerechtelijke instanties.

Volgens het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken hebben de arrestaties niet geleid tot een verhoogd dreigingsniveau in België. Een nieuwe evaluatie van de situatie werd niet nodig genoemd.

De zeven mannen die dinsdag zijn opgepakt in Antwerpen in het kader van een terreuronderzoek zijn allemaal aangehouden. Van de mannen die in Brussel werden opgepakt in het kader van een gelijkaardig onderzoek werden er twee aangehouden.Tijdens verschillende simultane huiszoekingen in Antwerpen, Nederland en Duitsland werden dinsdag een tiental terrreurverdachten opgepakt, onde wie zeven in de Scheldestad. De zeven worden ervan verdacht aan aanslag te hebben willen plegen in België, al waren die plannen volgens het federaal parket niet concreet. Daarnaast worden ze ook verdacht van het ronselen van geld en strijders voor een Tsjetsjeense terroristische organisatie via de extremistische website Ansar Al Mujahideen. De Mechelse onderzoeksrechter die het onderzoek leidt liet het zevental woensdag aanhouden op verdenking van deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie. Vrijdag verschijnen ze in Mechelen voor de raadkamer. Hoewel er geen band is tussen beide dossiers werden dinsdag ook een aantal mensen aangehouden na zeventien huiszoekingen in het Brusselse in het kader van een onderzoek naar islamterrorisme.Tijdens die acties bleken uiteindelijk vijftien mensen te zijn gearresteerd. Twee van hen werden woensdag aangehouden door de Brusselse onderzoeksrechter.Ze worden ervan verdacht deel uit te maken van een groep die jonge moslims probeerde te ronselen om te gaan vechten in Irak en Afghanistan. Plannen voor een aanslag zouden er niet geweest zijn. Vrijdag verschijnen ze voor de Brusselse raadkamer.'Geen anti-islamoperatie' André Vandoren, topman van het OCAD (Coördinatieorgaan voor de Analyse van de Dreiging) zei dinsdagavond dat de antiterreuracties in Brussel en Antwerpen geen 'anti-islamoperatie' waren. Volgens hem werden de acties uitgevoerd op basis van een onderzoek dat lang is voorbereid door de gerechtelijke instanties. Volgens het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken hebben de arrestaties niet geleid tot een verhoogd dreigingsniveau in België. Een nieuwe evaluatie van de situatie werd niet nodig genoemd.