Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) op een parlementaire vraag van Bruno Tobback (sp.a), dat vandaag te lezen staat in De Standaard.

"Het is hoog tijd om de criteria voor een goedkeuring opnieuw te evalueren", zegt Tobback. Volgens directeur van Bos+ Bert De Somviele hebben de lokale overheden genoeg argumenten om een vergunning te weigeren, maar heerst er een 'traditie' om de aanvragen goed te keuren.

Wel een fonds, geen compensatie

Compensatie voor wie ontbost is verplicht, maar de meesten kiezen ervoor om geld te storten in het boscompensatiefonds, in plaats van in natura te bebossen, blijkt uit de Bosbarometer. Terwijl het geld veelal in het fonds blijft steken, werden tussen 2001 en 2014 1.473 hectare ontbossing niet gecompenseerd.

Toch wil dat niet zeggen dat Vlaanderen een 'netto ontbosser' is, aangezien de barometer geen rekening houdt met niet-vergunde bebossing, spontane processen en bebossing in natuurreservaten die een eigen beheersplan hebben, klinkt het bij het kabinet-Schauvliege. (Belga)

Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) op een parlementaire vraag van Bruno Tobback (sp.a), dat vandaag te lezen staat in De Standaard. "Het is hoog tijd om de criteria voor een goedkeuring opnieuw te evalueren", zegt Tobback. Volgens directeur van Bos+ Bert De Somviele hebben de lokale overheden genoeg argumenten om een vergunning te weigeren, maar heerst er een 'traditie' om de aanvragen goed te keuren. Compensatie voor wie ontbost is verplicht, maar de meesten kiezen ervoor om geld te storten in het boscompensatiefonds, in plaats van in natura te bebossen, blijkt uit de Bosbarometer. Terwijl het geld veelal in het fonds blijft steken, werden tussen 2001 en 2014 1.473 hectare ontbossing niet gecompenseerd. Toch wil dat niet zeggen dat Vlaanderen een 'netto ontbosser' is, aangezien de barometer geen rekening houdt met niet-vergunde bebossing, spontane processen en bebossing in natuurreservaten die een eigen beheersplan hebben, klinkt het bij het kabinet-Schauvliege. (Belga)